Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Snart urpremiär för Maria Bloms Under hallonbusken på Dramaten

Under hallonbusken I rollerna bl.a Tanja Lorentzon, Julia Dufvenius och Andreas Rothlin Svensson. Foto: Dramaten

Den 5 februari är det urpremiär för Maria Bloms “Under hallonbusken”, skriven särskilt för Dramaten. Regisserar gör Maria Blom själv.

I pjäsen möter vi två systrar och en bror som återförenas runt sin mammas dödsbädd. Mamman är inte riktigt död än, men snart… Och stämningen är så där stel som den lätt blir när någon vill konfrontera en mamma som ligger i koma, samtidigt som en annan bjuder på kokosbollar och låtsas ha jättesupertrevligt.

Under hallonbusken är ett intimt kammarspel som vänder sig rätt ut i salongen, en slutlig uppgörelse mellan barn, föräldrar och ingifta.

På scenen får ensemblen sällskap av en livetrio, med musiker som annars spelar med artister som Lars Winnerbäck och Ulf Lundell. Musiken, som drar åt folkmusikhållet, är nyskriven av Anders Nygårds som även gjort musiken till Maria Bloms filmer Masjävlar och Nina Frisk.

– Ensemblen känns verkligen helgjuten, säger Maria Blom. Det har funnits en härlig koncentration under repetitionsarbetet, och jag har verkligen kunnat genomföra de idéer som jag haft. Vi har jobbat särskilt hårt med karaktärerna,så förhoppningsvis kommer man knappt känna igen skådespelarna även om man sett dem på scen förut.

Under hallonbusken är förmodligen sista chansen på länge att se en uppsättning av Maria Blom.

– Efter detta kommer jag fokusera på film ett tag. Men det var inte Dramaten som var avskräckande! Det här hade jag bestämt innan, säger Maria Blom.

I rollerna Tanja Lorentzon, Julia Dufvenius, Andreas Rothlin Svensson, Johan Holmberg, Eva Millberg
Orkester Johan Persson, Emma Reid, Jerker Odelholm

Regi Maria Blom
Scenografi Anna Sigurdsdotter
Kostym Nina Sandström
Musik Anders Nygårds
Ljus Rudi Schuster
Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives

Urpremiär 5 februari, Lilla scenen