Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Miljöröselsen välkommnar EU-anmälan mot Sverige om vargjakten

Vargunge. Foto: Staffan Widstrand / WWF
Vargunge. Foto: Staffan Widstrand / WWF

Den svenska licensjakten på varg kommer att få sitt efterspel. Idag beslutade EU-kommissionen om att inleda en överträdelseprocedur mot Sverige som kan leda till att Sverige döms för fördragsbrott i EU-domstolen. Beslutet är ett resultat av den anmälan som Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet gjorde i mars förra året.

Efter en flera månader lång process kan det till sist bli EU-domstolens sak att slå fast om licensjakten strider mot EU:s så kallade art- och habitatdirektiv, det vill säga reglerna för bevarandet av hotade arter. Direktivet innebär att hotade arter som varg bara får dödas undantagsvis och om det inte försvårar upprätthållandet av ”gynnsam bevarandestatus”.

– Vi välkomnar dagens beslut. Vetenskapen är tydlig med att vargstammen är hotad och måste växa till sig för att en gynnsam bevarandestatus ska uppnås. Det krävs också ett tillflöde av nya gener genom en naturlig invandring, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

EU-kommissionen presenterade idag sju kritiska punkter i sitt överträdelseförfarande till svenska regeringen. Men inget av detta bemöttes av miljöminister Andreas Carlgren.

– Miljöministern hävdar att Sverige borde få sköta jakten själv av hänsyn till de drabbade människorna. Det är ju tvärtom vad Sverige normalt säger i internationella sammanhang då gäller det att följa globala regelverk, säger Tom Arnbom.

WWF förvånas över att regeringen säger sig kunna placera ut svenska djurparksvalpar nu till våren.

– Oss veterligen har inga kontakter tagits med Svenska Djurparksföreningen som varit mycket tveksamma till denna utplantering, säger Tom Arnbom.

– Förhoppningsvis kommer vi aldrig mer behöva se dessa jakter på ett fridlyst, hotat rovdjur. Licensjakterna 2010 och 2011 har försvagat den svenska vargstammen och gjort den än mer sårbar för sjukdomar och illegal jakt, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige riktade in sin EU-anmälan främst på att vargstammen sköts av kraftigt under 2010 i ett läge där den fortfarande var liten och sårbar och på att regeringen satte ett tak för stammen på 210 vargar. Sedan dess har ännu en licensjakt ytterligare försvagat den svenska vargen.

Det går inte att överklaga jaktbeslut i Sverige och organisationerna tvingades därför att vända sig till EU-kommissionen.

– Vi ser inte detta som någon seger, utan tyvärr är det en konsekvens av Sveriges agerande i vargfrågan, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen.

Under licensjakten har ledande djur, alfadjur, skjutits och det har förekommit skadeskjutningar. Dessutom har radiomärkta vargar dödats.

Källa: wwf