Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

ICRC vädjar om respekt i Egypten

Efter att noga ha följt de senaste dagarnas utveckling i Kairo och i andra större egyptiska städer, beklagar Internationella Röda Korskommittén (ICRC) de dödsfall och de skador som har orsakats av våldet. ICRC känner stor oro över att ytterligare våld kan leda till fler offer.

-Internationella Rödakorskommittén uppmanar myndigheter, demonstranter och alla andra som är inblandade i våldsamheterna att respektera människors liv och värde i alla lägen. Människor som har blivit skadade, sjukvårdspersonal, fordon och utrustning måste respekteras och skyddas av alla. Säkerhetsstyrkorna måste respektera och tillämpa internationella överenskommelser som styr användandet av våld i sina ansträngningar för att återupprätta lag och ordning. De som grips och anhålls måste behandlas i enlighet med den internationella humanitära rätten, säger Beatrice Megevand-Roggo, ICRC:s chef för Mellanöstern.

Den internationella humanitära rätten, även kallad krigets lagar, är det regelsystem som stater har kommit överens om för att skydda människor och minska mänskligt lidande under krig och ICRC har mandat att övervaka den internationella humanitära rätten.

ICRC har arbetat i Egypten sedan början av andra världskriget. Bland annat ger ICRC stöd till Egyptiska Röda Korset och har hjälpt föreningen att upprätta en beredskapsplan för krissituationer vid gränsen till Gaza. ICRC hjälper också människor i Egypten, inklusive flyktingar från Afrikas horn, att hålla kontakten med sina släktingar som bor utomlands eller hålls fängslade.

Källa: Röda Korset.