Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jeanloup Sieff: Legendarisk dans- och modefotograf på Moderna Museet i vår

Jeanloup Sieff Yves Saint Laurent, Paris 1971 © The Estate of Jeanloup Sieff, Paris

Jeanloup Sieff: Legendarisk dans- och modefotograf på Moderna Museet i vår
19 februari 2011 – 22 maj 2011
Curator: Anna Tellgren

Den franske fotografen Jeanloup Sieff (1933–2000) är en legend inom modefotografi och en av sin generations främsta fotografer. Med start 19 februari visas Jeanloup Sieff på Moderna Museet i Stockholm, för första gången i en separatutställning i Norden.

Jeanloup Sieff började fotografera i början av 1950-talet, samtida med Helmut Newton och David Bailey, i generationen efter Irving Penn. Under sin långa karriär kom han att fotografera allt ifrån mode, reklam och porträtt till reportage och landskap. Hans bilder är ofta sensuella och eleganta och under 1960-talet blev han mycket eftertraktad som modefotograf, särskilt i USA där han spenderade några år i New York. Som erkänd modefotograf har Sieff haft uppdrag för magasin som Elle, Harper’s Bazaar, Vogue, Esquire, Glamour och Jardin des Modes. Sieff har också fotograferat många reklamkampanjer, bland annat för Chanel och Revlon, samt den första Yves Saint Laurent-parfymen.

Jeanloup Sieffs mode- och reklambilder karakteriseras av att modellerna kom nära bildplanet, eftersom han ofta använde vidvinkelobjektiv. Arbetsmetoden gick ut på att få nära kontakt både fysiskt och känslomässigt. Det finns ingen distans vilket gör hans bilder fräcka och intressanta för betraktaren, säger curator Anna Tellgren

Jeanloup Sieff tog under sin karriär flera klassiska bilder på modepersonligheter, bland annat har han förevigat Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld och Jane Birkin. Även franska kulturpersonligheter som François Truffaut, Catherine Deneuve och Serge Gainsbourg har porträtterats av Sieff. Flera av dessa porträtt kommer att visas i utställningen på Moderna Museet. Jeanloup Sieff var mycket intresserad av och fotograferade ofta dans. Han träffade Rudolf Nurejev precis när denne hoppat av till väst och samarbetade med den amerikanska dansaren och koreografen Carolyn Carlson. I utställningen på Moderna Museet presenteras ett urval om 53 bilder ur Sieffs fotografiska oeuvre med fokus på hans dansbilder.

Han var intresserad av dansarna som konstnärer, och själva kampen under repetitionerna att få kroppen att utföra mer eller mindre omöjliga rörelser.
Dansbilderna är fascinerande eftersom man riktigt känner doften av svett och det skrapande ljudet av dansskor, just det som han var ute efter,
fortsätter curator Anna Tellgren.

Understödd inom ramen av ”C’est magnifique!”: Fransk kultursäsong i Stockholm organiseras av Franska institutet i Stockholm under första halvåret 2011.

Källa: Moderna Museet