Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vinnare i vassaste kocken Daniel C Högnert

Det var ett rejält drag när tävlingen Vassaste kocken avgjordes på Kistamässan RestaurangExpo. Det var 7 kockar som hade kämpat sig fram till den stora finalen där de utmanade regerande mästaren Simon Tennemo. Vinnaren skulle förutom äran och fina priser få en matresa till valfritt land. Med minsta möjliga marginal blev det en ny mästare 2011.

Det var ett stort antal utmaningar som skulle utföras på kort tid med godkänt resultat, det ska vara serveringsbart och så lite svinn som möjligt. Alla restauranger måste hålla nere på kostnader och då blir det viktigt att klara inom vissa gränser. Allt från lökhackning, äggvispning , fiskfiléande och frågesport till kycklingstyckning på tid och med hög kvalitet skulle utföras. Efter de olika momenten försvann den som missade mest eller kom sist. Ibland var det inte den snabbaste som vann deltävlingen. Kvaliteten var viktigare än tempot med så lite svinn som möjligt. Det var fantastiskt kul och spännande att se dessa proffs slita som djur för att lyckas.
Efter att de kört igenom alla deltävlingar så stod till det till slut mellan två kockar som gjorde upp i finalrundan.Det var Daniel Petterson och Daniel Högnert som gjorde upp om segern. Deras sista uppgift blev att laga till en rätt med rostbiff och två olika såser varav den ena var den klassiska bearnaisesåsen. Problemen som uppkommer här är ju mycket beroende på att de har en publik som granskar alla deras förehavande.Det är ju även skillnad mot deras vanliga köksutrustning. Här gäller det att maten ska vara klar samtidigt som såsen är klar. Gästen ska inte behöva vänta.

Nu hände det som lätt händer alla amatörer . Såsen skar sig, det visar sig att även proffsen får problem ibland! De försökte vispa, men deras tilldelade ägg räckte inte. Domarna bestämde att de fick några nya ägg , men det var tufft ändå att lyckas.

Det var verkligen fram och tillbaka, där de såg mer eller mindre uppgivna ut först för att snart sätta full fart nästa. När Daniel Höglert såg att såsen skurit sig trodde han att det var kört först. Sen hände nåt med den andra Daniels mat, han fick också problem med såsen ! Sen var det köttet som skulle hålla temperaturen samtidigt. Deras ovana med kokplattorna gjorde det också till ett extra problem moment att lösa.

Det hela övervakades av 2 domare och den välkända sportkommentatorn Lasse Kink som återgav allt i sin egen stil! Blev några verkliga höjdar kommentarer! Sen när de var någorlunda klara och serverade resultatet till några av domarna så fick  även några av sponsorerna och Kink smaka.

Eftersom den ena domaren var kollega med den ena av kockfinalisterna så fick det bli en som utsåg segraren. Årets vinnare och tilldelad ett nytt set med kockknivar och ett pris på 25000 kronor i en matresa blev Daniel C Högnert.

När aftonkuiren intervjuade den lycklige vinnaren Daniel C Högnert berättade han lite om sig själv och hur han skulle fira detta. -Det var lite svackor ibland men det gäller att kämpa på bara. Han lyckades till och med sätta ett rekord, det var han mycket nöjd med. Tidigare har han  jobbat mycket med fisk. Nu blir det mer av annat och det är alltid kul att testa nya saker. När vi frågar vart han vill åka så funderar han på New York eller kanske resa kust till kust och testa alla kök han hittar på vägen. Låter som en spännande resa! Grattis igen önskar Aftonkuriren!