Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Droglegalisering gav ökad användning och fler mord

Droglegalisering ger ökad användning och kraftigt ökade våldsbrott Foto: Wikimedia

Avkriminalisering av narkotika leder till ökad droganvändning och kraftigt ökat antal våldsbrott i samhället. Detta visar siffrorna ifrån Portugal där man 2001 avkriminaliserade användandet och innehav av alla typer av narkotika i mindre mängder – även droger som kokain och heroin.

Pelle Olsson exponerar i tidningen Arko Narkotikafrågan som utges av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle de verkliga effekterna av avkriminaliseringen av narkotikan. På många håll inom både Europa och USA finns starka opinioner för en legalisering av narkotika. Nyligen röstade Kalifornien nej till en legalisering av mindre mängder narkotika. Intresseorganisationer för legalisering av narkotika har presenterat rapporter där avkriminaliseringen i Portugal presenteras som en succé med minskad narkotikaanvändning bland ungdomar som följd.

Pelle Olsson menar tvärtom att effekterna har varit kraftigt negativa för samhället och individerna i det. Visserligen har narkotikaanvändningen minskat bland ungdomar i åldrarna 15-19 år, men den har samtidigt ökat bland ungdomar i åldersgruppen 20-24 år. Dessutom har narkotikaanvändningen bland befolkningen mellan 15-64 ökat från 7.6% 2001 till 11.7% 2007 för cannabis, från 1% till 1.9% för kokain och från 1% till 1.1% för heroin. Detta kan knappast kallas en succé. World Drug Report har dessutom presenterat siffror som visar att antalet mord i Portugal har ökat med 40% 2001-2006 på grund av legaliseringen av narkotika. Det senare är speciellt intressant eftersom förespråkare av legalisering ofta hävdar att en sådan kommer att leda till minskade maffiauppgörelser och därmed minskat våld.

Portugal gjorde i samband med avkriminaliseringen stora investeringar i behandling av narkotikamissbruk och har idag en jämförelsevis omfattade vårdapparat för narkotikamissbruk som man lär få fortsätta underhålla i och med den ökade narkotikaanvändningen i landet.