Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konsumentverket ser över säkerheten på lekland

Att leka på ett lekland ska vara roligt men tyvärr inträffar allvarliga olyckor. Många av olyckorna kan förebyggas genom systematiskt säkerhetsarbete. Därför driver nu Konsumentverket ett projekt med syftet att förbättra säkerheten på lekland.

Antalet lekland har ökat i Sverige under senare år, något som Konsumentverket ser positivt på eftersom det främjar barns aktivitet. Tyvärr har flera personskador inträffat och även om många av skadorna har varit lindriga har det även skett flera allvarliga olyckor med frakturer och skallskador.

Konsumentverket är tillsynsmyndighet för lekland och driver nu ett projekt med syftet att förbättra säkerheten på leklanden samt uppmärksamma både konsumenter och bransch på vilket ansvar de har. Projektet startade i februari och nu pågår förarbetet som ska resultera i ett informationsmaterial där det framgår vilka krav som ställs på leklandstjänster. Materialet kommer att skickas till leklanden och kommer även att publiceras på Konsumentverkets webbplats. I slutet av året kommer Konsumentverket att genomföra marknadskontroller av leklanden i form av stickprov. Projektet förväntas vara klart under första kvartalet 2012.

Källa: Konsumentverket.