Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige bäst på att ge förutsättningar för lyckad integration

Foto: Wikimedia

 

 

En ny studie som presenteras idag visar på stora skillnader i hur väl olika länder lyckas med att ge invandrare och flyktingar möjlighet att delta i samhället. Sverige hamnar på första plats bland 31 länder i Europa och Nordamerika.

Resultaten för Sverige visar att vi har en lagstiftning som ger oss goda förutsättningar att lyckas med etablering och integration. Bäst är lagstiftningen vad gäller arbetsmarknad, familjeåterförening och anti-diskriminering, medan lagar om boende, utbildning, politisk delaktighet och medborgarskap är något mindre fördelaktiga.

Studien MIPEX är ett samarbete mellan British Council, Migration Policy Group och nationella partners. Arbetet med MIPEX leds på internationell nivå av British Council. Röda Korset är nationell partner till MIPEX i Sverige. Röda Korset har en lång och omfattande erfarenhet av integration både på policynivå och i praktiken.

– Sveriges förstaplats visar att när många goda krafter samverkar så ger det resultat. Vi har en Riksdag som stiftar lagar som ger nyanlända rätt till svenskundervisning, många kommuner som ställer upp och tar emot flyktingar och tusentals frivilliga som stödjer nyanlända i att komma in i det svenska samhället. Men samtidigt finns det mycket vi kan göra bättre i det praktiska arbetet på lokal, regional och nationell nivå när det gäller till exempel hälsa, säger Henrik Nilsson, samordnare etableringsstöd och mottagande på Röda Korset.

MIPEX är en långtidsstudie som jämför vad olika länders regeringar gör för att främja integration av invandrare och flyktingar med uppehållstillstånd. Studien omfattar samtliga EU:s medlemsländer, Norge, Schweiz, Kanada och USA.

MIPEX är också ett interaktivt verktyg. På hemsidan www.mipex.eu går det att jämföra olika länders resultat, se hur ett land klarar sig över tid och upptäcka var det finns behov av förbättringar.

– Med den tredje versionen av MIPEX vill vi ge alla inblandade aktörer, så som regeringar, kommuner, myndigheter och civilsamhället tillgång till pålitlig information som möjliggör jämförelser av integrationspolicys mellan länder och över tid. Vi hoppas att detta ska bidra till en mer insiktsfull diskussion, säger Elin Svensson på British Council Sweden.

Källa: Röda Korset