Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lättare att komplettera äldre lärareexamen

Foto: Wikimedia

Den 1 juli i år införs lärarlegitimation i skolan. Det innebär att från och med nästa år får bara legitimerade lärare anställas tills vidare och sätta betyg. Men många av dagens yrkesverksamma lärare saknar delar av sin utbildning, eller har inte tagit ut examen från universitetet, vilket gör att de inte kan få lärarlegitimation.

För att underlätta för dessa lärare att ta ut en examen vidtar regeringen nu två åtgärder. För det första blir det möjligt att ta ut en äldre lärarexamen. Det innebär att den som läst klart en äldre lärarutbildning men som ändå inte tagit ut någon examen kommer att kunna få en lärarexamen.

För det andra blir det möjligt för yrkesverksamma lärare som har en påbörjad, men inte avslutad, lärarutbildning att komplettera sin utbildning för att få en äldre examen. Regeringens satsning på vidareutbildning av obehöriga lärare, VAL-satsningen, kommer nu att ändras, så att reglerna blir mer generösa. Det innebär att en lärare som saknar kurser från en äldre utbildning kan läsa för att ta en äldre examen, och tanken är att ingen ska behöva läsa mer än vad som saknas från den tidigare utbildningen.

För VAL-satsningen finns 450 mnkr avsatta för åren 2011-2014. Den som deltar i VAL-satsningen kan få tidigare erfarenheter, till exempel arbetslivserfarenhet från skolan, tillgodoräknad.

Regeringen avser att fatta beslut under våren, för att dessa ändringar ska kunna träda ikraft så snart som möjligt.

Källa: Utbildningsdepartementet