Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vi betalar inte, vi betalar inte! – Riksteaterns Tyst teater på turné i Norrbotten

Foto: Riksteatern Norrbotten.

Dario Fos världsberömda fars ”Vi betalar inte! Vi betalar inte!” spelas på tre orter i Norrbotten men intresserad publik från hela åtta kommuner har möjlighet att se teatern tack vare gratis bussresor! Föreställningen passar alla – döv, hörselskadad eller hörande! Skådespelarna, i Riksteaterns Tyst teater, kastar sig mellan olika roller och förmedlar budskapet från scen genom både teckenspråk och talad svenska. Detta gör farsens förväxlingskomik ännu roligare – för vem är egentligen vem? Helt i Dario Fos anda!

Nedsatt hörsel är idag ett av våra vanligaste funktionshinder. Enligt aktuell medicinsk statistik är ca 14 % av den vuxna befolkningen i Sverige hörselskadade och i Norrbotten uppgår siffran till ca 20 %.

En hörselskada är för många ett stort hinder för att ta del av samhällets kulturutbud i form av konserter, teaterarrangemang, författaraftnar mm. En alltför vanlig reaktion hos den hörselskadade är att ”dra sig tillbaka” och avstå från dessa offentliga rum. Riksteatern Norrbotten och Hörselskadades Riksförbund Norrbotten vill, tillsammans med ABF och teaterföreningarna i Piteå, Haparanda och Gällivare, göra förutsättningarna för en fantastisk kulturupplevelse så goda som möjligt. Vi ser av den anledningen detta projekt särskilt angeläget och med stöd av Norrbottels Läns Landsting har vi möjlighet att erbjuda gratis bussresor och subventionerade biljettpriser. På varje spelplats finns hörselslinga för de som behöver och föreställningen är mångspråkig – talad svenska, teckenspråk och kroppsspråk.

Källa: Riksteatern Norrbotten.