Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

USA:s ambassadör besökte Bromma gymnasium

Bromma gymnasium Foto: Wikimedia

USA:s ambassadör Matthew Bardun togs emot av 40 förväntansfulla elever på Bromma gymnasium. Ambassadören har på uppdrag av President Barack Obama bokat möte med eleverna. Obama vill att USA:s ambassadör träffar människor i hela landet, lyssna på dem, diskutera synen på USA och gör jämförelser mellan länderna.

–          Att vara diplomat är så mycket mer än att träffa ledare i landet, det är också viktigt att träffa unga, framtidens ledare, säger ambassadör Matthew Barzun.

Ambassadören menar att han träffar ofta journalister, företagsledare och politiker men mer sällan ungdomar. Det vill han ändra på, för den nya generationen är morgondagens ledare och viktig för relationen mellan länder.

Eleverna i klass T1b och Engelska C har förberett med frågor. Ivrigt diskuteras dagsaktuella händelser som budgetunderskottet, hur man blir ambassadör, Irak och Libyen och Wikileaks. Barzun delar med sig av USA:s syn på utvecklingen och sina egna erfarenheter.

Ambassadören återkommer till vikten av bra relationer länder emellan, att man ska arbeta tillsammans i viktiga frågor och ta hjälp av varandra. Fokusområden nu i samarbetet mellan Sverige och USA är: den globala ekonomiska återhämtningen, fred och tillväxt och klimatfrågan. Exempel på ett klimatsamarbete är The SAGA-network, Swedish-American-Green-Alliance där t.ex. forskare inom solcellsenergi jobbar framgångsrikt kring nya energikällor.

–          Som diplomat engagerar jag mig också i sociala medier för att möta så många människor som möjligt. Därför bjuder jag in er alla att gå med på ambassadörens Facebooksida, säger ambassadör Matthew Barzun.

Källa: Bromma gymnasium