Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

400 bussar får ny teknik för mobila tjänster

Foto:VDL/Nobina.

I sommar lanserar Nobina en helt ny plattform för mobila tjänster ombord på bussarna som körs i Storstockholm.

– Den första tjänsten blir nya förbättrade säkerhetskameror på 400 bussar i SL-trafiken och till midsommar lanseras internet ombord för de 25 nya dubbeldäckarna i Norrtäljetrafiken, säger Rolf Kolmodin, kommunikationschef på Nobina Sverige. Senare under året påbörjas utrullningen av fler tjänster, som t ex system för bättre service- och underhållsplanering.

Med den nya lösningen ”Nobina Mobile Services” kan Nobina erbjuda flera nya tjänster till både uppdragsgivare, trafikledning, förare och kunder.

– Nobina har under flera år installerat separata system för olika tjänster i bussarna, t ex säkerhetskameror, alkolås, informationstavlor, sparsam körning, positionering och internet för kunderna mm. Nu samlar vi alla dessa tjänster på en och samma tekniska plattform, med ständig uppkoppling mot nätet. Därmed förenklas både installation och underhåll samt tillägg av nya tjänster, fortsätter Rolf Kolmodin.

Vad är kundnyttan?

Både för kunderna och våra uppdragsgivare märks detta genom att vi nu enkelt kan erbjuda nya tjänster som internet ombord samt ökad säkerhet med hjälp av ett helt nytt övervakningssystem ombord på alla våra bussar i Storstockholm.

Med det nya systemet kan bilderna vid behov omedelbart laddas upp direkt till Polisen, som enkelt kan söka och selektera i bildmaterialet via webben. Ombord på varje buss finns en flash-baserad hårddisk med stor kapacitet för att kunna spara bildmaterialet i 72 timmar. På varje buss finns sex kameror som tar 5 bilder i sekunden med väsentligt bättre bildkvalitet än tidigare, vilket väsentligt underlättar polisens arbete.

Vilka företag levererar tekniken?

Nobina har valt att samarbeta med två företag som tillhandahåller mycket kompetenta produkter. Icomera erbjuder en öppen och robust mobil plattform som gör att Swedish Connections mjukvara och tjänst enkelt kan anpassas till den krävande miljön på bussar som körs nästan dygnet runt i linjetrafik.

Viktigt har även varit att vi får ett partnerskap med två ledande leverantörer som har ett nära tekniksamarbete och tillsammans kan leverera en högkvalitativ lösning på den korta tidsperiod vi haft till förfogande. Samtidigt möter vi de mycket höga kraven från SL avseende bildkvalitet, säker lagring och smidig hantering av bilderna från bussarnas övervakningskameror.

Hur ser utrullningen ut?

Totalt kommer Nobina att installera systemet i cirka 400 bussar, med start i maj, och innan midsommar ska man vara klara med cirka 100 bussar för trafiken i Norrtälje. Resterande 300 bussar som körs i Storstockholm ska vara klara till skolstarten i höst.

Källa: Nobina Sverige AB.