Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms-kommuner lär av kulturnationen Frankrike

Operan i Paris Foto: Wikimedia

Listan över insatser för att ”skapa goda förutsättningar för kulturella och kreativa näringar att utvecklas positivt” kan göras lång – men hur transporteras dessa ambitioner ner i systemet för att konkret gynna kulturföretagaren? Eller är det så att vi bygger strukturer för strukturernas skull?

Hur kan vi – med dagens kultur- och näringspolitik – skapa ett fruktbart klimat för entreprenörer i kultursektorn – som så ofta bygger sitt företagande utifrån andra bevekelsegrunder än de rent monetära? Men som i gengäld skapar värden utanför sin egen verkstad och bidrar till tillväxt, attraktionskraft och kulturell förnyelse – Och vill vi det?

Creative Stockholm möter våren med att bjuda in till ett arrangemang i kulturnäringens tecken.

Vi vill lyfta frågan om hur olika handlingsplaner kan gynna kulturen och de kreativa näringarna och hur samverkan mellan olika politikområden, såväl som samarbete över kommungränserna, kan bidra till konstnärlig, kulturell och kreativ utveckling – inte minst för att öka Stockholmsregionens attraktionskraft och skapa ett kulturliv i världsklass.

Tid: 13 april, kl 13.30–17.30, därefter ett vårmingel med Transit kulturinkubator. Musik och underhållning av Skweee pionjären

Daniel Savio

Plats: SITE Telefonplan, LM Ericssons väg 26 (mittemot Konstfack)

Arrangör: Creative Stockholm

Creative Stockholm är en plattform för samarbete. Creative Stockholm är ett samverkansprojekt mellan kultur och näringslivssektorerna i Stockholmsregionen vars syfte är att stärka det företagande som bygger på ett konstnärligt, kulturellt och kreativt skapande. Creative Stockholm etablerades 2009 som ett av EU delfinansierat regionalfondsprojekt och avslutas sista december 2011. Ett av projektets huvudsakliga insatsområden är att utarbeta ett förslag till handlingsprogram för kulturella och kreativa näringar inom ramen för Regional Utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2010.

Regionplanenämnden bekräftade i maj i år att arbetet har den inriktning som krävs för att det ska kunna få status som ett handlingsprogram under RUFS 2010. Partnerskapet bakom Creative Stockholm utgörs av Botkyrka kommun (projektägare),

Stockholms läns landstings kulturförvaltning genom Transit Kulturinkubator, Stockholm stads kulturförvaltning genom satsningen Innovativ kultur, Stockholm Business Region, Stockholms läns landstings regionplanekontor, Nacka kommun, Värmdö kommun, Södertörns högskola, KTH CEFIN.

Källa: So Stockholm