Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alpina landslaget 2011/2012

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Alpina landslaget inför kommande vinter är uttaget. I världscuplaget ingår sex damer och nio herrar som kommer att träna en del tillsammans med europacuplaget.
– Vi vill kunna nyttja kompetensen hos både åkare och tränare på bästa sätt, därför har vi valt det här upplägget, säger sportchef Anders Sundqvist.

Under hösten är flera av träningslägren belagda på samma orter. Tanken är att det alltid ska finnas två till tre lösningar på olika discipliner som de aktiva kan välja att köra.
– Det blir en positiv effekt där de lovande unga åkarna i europacuplaget matchas mot de redan etablerade världscupåkarna. Dessutom får vi mer personella resurser och kan på så sätt individanpassa träningen mer vilket vi tror gynnar både åkare och tränare, säger Anders Sundqvist.

I söndags blev det klart att Anja Pärson fortsätter sin alpina karriär och när landslaget presenteras i dag, tisdag, finns även veteranen Patrik Järbyn, Åre SLK, med i laget.
– Jag är supermotiverad och har tränat väldigt hårt sedan finalen i Lenzerheide. Nu är jag tillbaka där jag ska vara, det tar lite längre tid nu men i november kommer jag att vara i superform. Jag vet att jag har mycket kvar i kroppen och under säsongen som varit åkte jag som jag aldrig åkt innan kraschen i Wengen, säger Patrik Järbyn som just nu befinner sig i Mexico med familjen för att ladda batterierna. I början av maj åker dock skidorna på igen i österrikiska Kaunertal där Järbyn testar material inför vintern.
– Jag älskar skidåkning och att tävla är min passion. Målet nästa vinter är att ta mig till en pallplats. Jag och tränarna har en plan och jag kommer jobba stenhårt för att nå det målet. Jag fyllde precis 42 år och är stolt över att representera 60-talet i världscupen.
Då nästa säsong är mästerskapsfritt är världscupen det stora målet för de alpina åkarna. Premiären körs som vanligt i Sölden med storslalom för både damer och herrar 29-30 oktober.

Jon Olsson, IFK Mora Alpina, har under våren fört diskussioner med ledningen för alpina landslaget om sitt upplägg inför nästa säsong.
– Vi har gemsamt kommit fram till att det är bättre för Jon att köra ett eget upplägg nästa år men han kommer att bjudas in till läger under hösten för att matchas mot europacupåkarna och kvala om platser i världscupen, säger Anders Sundqvist.

På tränarsidan är det en del nya namn. Fredriks Steinwall från Norsjö i Västerbotten, boendes i Stockholm, blir alltså som tidigare meddelats ny damchef. Rudi Soulard forsätter att ansvara för tekniktjejerna och Hans Ottosson för europacup. Ansvarig tränare för damjuniorlaget presenteras inom kort på www.skidor.com

På herrsidan går Anders Andersson, Sundsvall, som tidigare jobbat med damerna, till herrarna där han nu kommer att ansvara för storslalomsatsningen. Thomas Ericson, Åre, och Thomas Sjödin, Strömsund, boendes i Torslanda, tar hand om europacupherrarna och Charlie Laband, Åre, boendes i Malung blir junioransvarig.

Alpina landslaget 2011/2012:

Världscup damer:
Anja Pärson, Tärna IK Fjällvinden
Kajsa Kling, Åre SLK
Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK
Frida Hansdotter, Norbergs SLK
Jessica Lindell Vikarby, Huddinge SK
Therese Borssén, Rättviks SLK

Världscup herrar:
André Myhrer, Bergsjö-Hassela Alpina
Hans Olsson, IFK Mora AK
Mattias Hargin, Huddinge SK
Axel Bäck, Saltsjöbadens SLK
Markus Larsson, Karlstads SLK
Patrik Järbyn, Åre SLK
Anton Lahdenperä, Gällivare SK
Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden
Matts Olsson, Valfjällets SK

Europacup damer:
Emelie Wikström, IFK Sävsjö
Sara Hector, Kungsbergets Alpina
Veronica Smedh, Sundsvalls SLK
Nathalie Eklund, Leksands SLK
Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK

Europacup herrar:
Tim Lindgren, UHSK Umeå SK
Johan Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK
Calle Lindh, Bergsjö-Hassela Alpina
Daniel Ericsson, Täby SLK
Per Saxwall, IFK Borlänge Alpin
Douglas Hedin, Östersund Frösö SLK
Johan Öhagen, IFK Mora Alpina

Juniorer damer:
Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK
Paulina Grassl, Sunne AK
Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeå SK
Frida Svedberg, Östersund Frösö SLK
Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden

Juniorer herrar:
Carl Johan Öster, Djurgårdens IF
Björn Hedman, Hudiksvalls IF
Daniel Steding, Luleå AK
Felix Monsén, Åre SLK
Max-Gordon Sundqvist, Östersund Frösö SLK
Casper Stein-Lagerheim, Sundsvalls SLK

Källa: Svenska Skidförbundet