Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt initiativ för bättre rättssäkerhet i FN:s terroristsanktioner

Foto: Wikimedia

Vid ett möte i FN i New York på fredagen presenterar Sverige och tio andra länder ett nytt initiativ för mera rättssäkra procedurer när säkerhetsrådet eller sanktionskommittén beslutar om vilka som ska sättas upp på och strykas från FN:s s.k. terroristlista (sanktionerna mot Al Qaida och Taliban). Länderna har nu skrivit till säkerhetsrådet med en rad förslag till förbättringar inför en översyn av sanktionerna som ska ske i juni.

Sverige och en växande grupp likasinnade har sedan 2005 arbetat för förbättrad rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i sanktionshanteringen i FN. De förslag som gruppen lagt fram har bidragit till att reglerna gradvis förbättrats. Sedan ett par år motiveras listningarna och de ses också över regelbundet. Förra året skedde ett betydande framsteg genom att en oberoende funktion som ombudsperson vid avlistningsärenden inrättades. Men länderna anser att mera bör göras.

De förslag som nu presenteras går ut på att stärka ombudspersonens roll för att ge den listade tillgång till adekvat information om vilka omständigheter som låg bakom listningen. Därmed skulle den listade få bättre möjligheter att genom ombudspersonen lägga fram sin sak för prövning. Vidare föreslås att alla listningar ska vara tidsbegränsade och att beslutsreglerna i sanktionskommittén ska justeras för att underlätta avlistningsbeslut.

Med rättvisare och klarare procedurer skulle sanktionskommitténs arbete bli effektivare och mer legitimt, sägs det bl.a. i initiativet. Detta skulle väsentligt stärka det som ett instrument i kampen mot terrorism.

Källa: Regeringskansliet