Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Carl Bildt till Grönlandsmöte om Arktis framtid

Foto: Wikimedia

Hur ska världen bemöta klimatförändringarna i Arktis? Och hur ska man hantera den ökade efterfrågan på fyndigheterna som isen gömmer? I veckan träffas utrikesministrarna i länderna kring Nordpolen för att diskutera dessa och andra avgörande frågor som regionen står inför. Mötet torsdagen den 12 maj sker i Grönlands huvudstad Nuuk och är en del av arbetet i Arktiska rådet, som Sverige snart tar över ledningen i.

Utrikesminister Carl Bildt anländer till Grönland på onsdag kväll. Till mötet väntas också bland andra USA:s och Rysslands utrikesministrar Hillary Clinton och Sergej Lavrov. I Arktiska rådet deltar de fem nordiska länderna plus USA, Ryssland, Kanada och representanter för urfolken. Bland de frågor som står på agendan finns de omvälvande klimatförändringarna samt tillvaron för urbefolkningarna, och hur gemensamma sjöräddningsaktioner kan samordnas.

Just klimatfrågan är extra akut för Arktis, eftersom temperaturen har ökat dubbelt så snabbt där som i resten av världen. När isen smälter öppnas också större områden upp för exploatering. Under det tvååriga svenska ordförandeskapet, som börjar när utrikesministermötet rundas av på torsdagen, vill Sverige se en sammanhållen politik för att hantera sådana frågor.

– Arktis står inför avgörande förändringar i dessa dagar. En ansvarsfull, gemensam politik för regionen är därför A och O, inte bara för länderna runt Nordpolen, säger utrikesminister Carl Bildt.

Samma dag som ministermötet, på torsdag, lanserar Sverige sina prioriteringar för sitt ordförandeskap samt en nationell strategi för Arktis. Texterna läggs ut på ud.se/arktis strax efter 9:00 på torsdag morgon.

Källa: Regeringskansliet