Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Avancerade tester i överljudsfart

Foto: Jaxa

SSC (Esrange Space Center) har på uppdrag av den japanska rymdorganisationen JAXA, utvecklat och genomfört ett avancerat ballongburet experiment för mätning av ljudbangar.  Experimentet som kallas D-SEND genomfördes på två ballongflygningar, den första ägde rum den 7 maj och den andra den 16 maj.

–         Vi är mycket glada att meddela att vi har genomfört två lyckade tester inom loppet av fyra veckor, säger Dr. Kenji Yoshida, projektledare för det japanska teamet. Det utmärkta sam­arbetet med SSC gjorde testerna möjliga och vi ser redan nu att vi har fått in bra mätdata.

–         Vi är mycket nöjda och kan konstatera att vi har genomfört mycket avancerade tester helt enligt plan, säger Mikael Töyrä, projektledare på Esrange Space Center. Varje ballonggondol släppte två tunga enheter i rask följd och därmed är vi först med att genomföra falltester i sekvens med så tunga objekt från en och samma ballong.

Experimentet
Experimentet D-SEND#1 demonstrerade försvagade ljudbangar från flygande farkoster med en annorlunda form. Genom att släppa två modeller från hög höjd (20-30 km) uppnådde de överljudsfart som framkallade ljudbangar. Modellerna innehöll elektronik för att mäta position och rörelse samtidigt som ett mikrofonsystem på ca 1 km höjd mätte ljudbangarna.

Svensk ingenjörskonst
SSC:s ingenjörer har utvecklat själva ballonggondolen med all tillhörande elektronik samt de fyra modellerna enligt JAXA’s specifikationer. Tre av modellerna var utrustade med ett internt tröghetsnavigeringssystem för att mäta position och rörelser samt ett telemetrisystem som länkade ned realtidsdata till marken. JAXA använde sig parallellt av ett egenutvecklat markbundet inspelningssystem med mikrofoner ute i fält.

Båda falltesterna genomfördes på Esrange Space Center, SSC:s operationella bas för uppsändning av raketer och ballonger.

Källa: SSC