Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inomhus-VM i friidrott på hemmaplan

Sverige har chans på flera medaljer i INAS-FID:s (International Sports Federation for Persons with Intellectual Disability) inomhus-VM i friidrott som startar i Bollnäs nu på fredag. 15 länder och cirka 120 aktiva deltar i tävlingen som pågår 16-18 april i Höghammarhallen i Bollnäs. Det blir de största inomhusmästerskapen hittills.

I den svenska truppen finns bland andra Jeffrey Ige som nyligen satte nytt världsrekord i kula. Han är förstås den största medaljfavoriten. I februari stötte han över drömgränsen 14 meter och noterade ett nytt världsrekord på 14,05. Jeffrey vann också inomhus-VM 2008 i Tallin.

Höjdhopparen Joakim Södling som i somras tog brons i Global Games och silver vid inomhus-VM 2008. Linnea Gulding som slutade strax utan för medaljplats höjdhoppet i Global Games men tog guld i inomhus-EM förra året. Kevin Blomé som överraskade stort när han på Global Games tog hem silver i slägga, i Bollnäs är inte den grenen med och Kevin satsar på kula.

– Tre medaljer är ett resultat jag är nöjd med. Men om allt stämmer har vi möjlighet att ta hela sju medaljer, då ska verkligen allt gå vår väg, säger friidrottarnas förbundskapten Magnus Olsson.

Joakim Södling har utvecklats sedan sommaren stora tävling, Global Games. Förbundskapten Magnus Olsson ser i honom en medaljkandidat.

– Joakim har jag stora förhoppningar på. Han har tränat väldigt bra i vinter. Dessutom tror jag att Linnea Gulding har en chans på medalj i damernas höjdhopp. När det gäller Kevin har han utvecklats i kula och kan han ta en placering bland de fem bästa är det jättebra.

– Jag tror också att vi har goda chanser i någon av stafetterna. Vi brukar vara bra med där och går vi till final kan allt hända.

Sverige har en trupp med 18 aktiva, en del av idrottarna är med för att få erfarenhet.

– Vi har ju den möjligheten när tävlingarna går på hemmaplan. Det är en viktig erfarenhet att få vara med i ett mästerskap.

De många deltagarna gör att förbundskapten Magnus Olsson också siktar på en svensk seger i lagtävlingen.

– Nu när vi har så stor trupp och deltagande i många grenar har jag tänkt att vi ska kunna vinna.

Källa: Shif