Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folksam lanserar försäkring för ägarlägenheter

Foto: Wikimedia

Ägarlägenheter är en form av direkt ägande av en del av en fastighet. Upplåtelseformen introducerades i maj 2009. Folksam har nu som första försäkringsbolag tagit fram en försäkring för ägarlägenheter.

En ägarlägenhet kan jämföras med ett radhus fast på höjden. Lägenheten är i sin helhet avgränsad till själva lägenhetsutrymmet inklusive ett ytskikt och varje ägarlägenhet har en egen fastighetsbeteckning. Ägarlägenheter är en vanlig upplåtelseform utomlands och en beprövad boendeform.

– Som ledande bolag på hemförsäkringsmarknaden vill Folksam kunna erbjuda de kunder som köper ägarlägenheter en anpassad försäkringsprodukt, säger Magnus Lindgren, produktutvecklare Folksam.

Den svenska marknaden för ägarlägenheter har initialt varit begränsad men branschbedömare tror ändå att boendeformen har en ljus framtid. Enligt en undersökning* från Novus oktober 2010 uppger en av tjugo tillfrågade att de helst skulle vilja bo i en ägarlägenhet. Sett i relation till bostadsbeståndet i landet motsvarar det 270 000 lägenheter.

För ägarlägenheter gäller samma regler för beskattning, belåning, pantsättning, uthyrning med mera som för andra fastigheter/småhus. Ägarlägenheten skiljer sig mot en bostadsrätt där medlemmen endast har en nyttjanderätt. Medlemmens rätt att förfoga över bostadsrätten är begränsad.

Källa: Folksam