Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Punkig finsk teatergrupp tältar utanför Dramaten

Gruppen Quo Vadis Foto: Ida Nisonen

Nu i  juni gästspelar den finska teatergruppen Quo Vadis på Dramaten. Spelplatsen blir av det mer udda slaget, nämligen i en jurta, ett sorts mongoliskt nomadtält, som placeras på piazzan framför stora entrén.

Quo Vadis är en punkig teatergrupp som grundades 1985 och har utvecklats till ett teaterlaboratorium med erkända proffs. Gruppen saknade länge en fast föreställningsplats, och det nomadiska tänkandet har präglat arbetet. Quo Vadis har repeterat i Lapplands vildmarker, på Pyrenéernas bergssluttningar, och paddlande i de finländska vattendragen. År 2007 färdigställdes gruppens jurta där en regelbunden året runt-verksamhet blev möjlig.

Quo Vadis blandar genrer respektlöst och alltid med stor nyfikenhet på människan och hennes system. Poesi, musik, allvar och humor blandas i en lekfull kombination på blodigt underhållande allvar – ofta på flera språk parallellt.

 

LASTENTARHA / DAGIS. En kolsvart fars eller politisk poesi om uppfostran och dess framtid. Barnförjuden.
Endast på finska.

MAMMA SKA RÄDDAS / PELASTETAAN ÄITI
Starkt och visuellt sagoäventyr berättar om en liten flicka som räddar mamma från Blå. Under föreställning för skådespelerskan Annina Rokka med sig åskådarna genom sina tio roller till öknen, till havs och till bergen. Fart, trolleriliknande uppfinningsrikedom och virtuositet erbjuder även barnens föräldrar känslobad och någonting att grubbla över.
Föreställningen riktar sig till barn över 5 år. Längd 45 min.
På finska och svenska

ARKTINEN ONNI / ARKTISK LYCKA
Godmodigt potpurri av ”föremålsteater”, poesi, dans, musik och drama. Programmets delar hålls samman av ett gemensamt tema – en desperat strävan efter lycka som föder en komik som är smärtsamt igenkännbar. Arktisk lycka framförs med hela stammen; på scenen ett femtontal skådespelare från barn till femtioåringar.
Rekommenderas från 15-år. Längd  1 h 20 min.
På finska och svenska.

RUNOBÄNDI / POESIBAND
En vildvuxen och delvis improviserad musik- och poesihappening med Quo Vadis och vänner.

HAMLET
Ca en timmes dekonstruktion av världens mest berömda pjäs. Med dans och fysisk taeter framställer den fåordiga föreställningen Hamlets groteska, humoristiska, grymma och gripande värld. Garanterat egensinnig dissektion av vad som är ruttet i Danmark.
Längd ca 1 tim.

På finska och engelska.
Källa: Dramaten