Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Papperskonsumtionen nästa stora klimatbov

Foto: Wikimedia

Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga. Nästa stora klimatdebatt – i paritet med köttkonsumtionen – kommer bli papperskonsumtionen. Det förutspår Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson i en debattartikel i Dagens industri idag.

-Våra konsumtionsvanor har stor betydelse. Det vore klimatsmart att minska användningen av papper, och istället använda mer av skogsråvaran som sågade trävaror och bränsle.  Bränsle från skogen ersätter fossila bränslen. Trä kan ersätta andra material, främst stål och betong som är energikrävande att framställa och som därmed ger betydande utsläpp av koldioxid. säger Svante Axelsson.

Skogen har en nyckelroll i klimatomställningen men skogsnäringen har ensidigt talat om behovet av intensitetsökning för att klara klimatet.  Om vi använder mer av vår förnybara resurs skog så minskar växthusgaserna i atmosfären, skriver Skogsindustrierna på sin hemsida. Ju mer vi avverkar, desto bättre för klimatet, med andra ord. Så enkelt är det inte.  En del av de åtgärder och metoder som nu övervägs och försvaras med klimatargument t ex stubbrytning skulle sannolikt öka utsläppen av växthusgaser i det korta perspektivet. Samtidigt finns det oprövade möjligheter att få ut mer klimatnytta ur skogen utan att avverka mer, och därmed utan att öka pressen på skogen och dess många hotade växt- och djurarter ytterligare. Det framgår av en rapport, baserad på en genomgång av aktuell forskning, som Naturskyddsföreningen publicerade i helgen.

-Det intressanta är att om man klimatoptimerar skogsbruket tycks det också uppstå positiva synergieffekter på den biologiska mångfalden och vi har inte råd att lösa ett problem i taget utan alla åtgärder bör dra de olika miljöproblemen i rätt riktning, säger Svante Axelsson.

Dessa ersättningseffekter är avgörande för skogsbrukets positiva klimateffekt. Den del av virkesuttaget som går till massafabrikerna – och det är för närvarande omkring hälften – är däremot en minuspost i skogssektorns växthusgasbudget. Det gäller även för papper som tillverkas i den svenska, jämförelsevis mycket energieffektiva skogsindustrin. Och det gäller även om papperet energiåtervinns – det vill säga bränns – efter användningen.

Källa: Naturskyddsföreningen