Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt fler går till läkaren

Danderyds sjukhus, Stockholm Foto: Wikimedia

 

 

Antalet läkarbesök inom primärvården fortsätter att öka snabbare än inom den specialiserade vården. Allt mer av verksamheten inom hälso- och sjukvården utförs också av privata vårdgivare. Det visar ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

Mellan 2009 och 2010 ökade antal läkarbesök. Den största ökningen skedde i primärvården. I genomsnitt gjorde varje invånare 1,5 besök i primärvården och 1,4 besök i den specialiserade vården. Stockholmarna är flitigast i landet och gör i snitt 3,7 besök. I Västernorrland nöjer man sig med 2,3 besök per person.

En allt större andel av besöken sker i offentligt finansierad privat verksamhet. Andelen läkarbesök hos privata vårdgivare ökade mellan 2009 och 2010 från 30 till 32 procent. Skillnaderna mellan landstingen är stora. I Stockholm sker drygt hälften av läkarbesöken hos en privat vårdgivare. I Dalarna är motsvarande siffra 4 procent.

Att allt mer vård utförs av andra vårdgivare än landstingen framgår även av förändringen av antalet vårdcentraler. Antalet vårdcentraler i annan regi än landstingets fortsätter att öka i snabb takt och cirka 40 procent av alla vårdcentraler i landet bedrivs nu i privat regi.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting