Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Läggtid viktigare än veckopeng om barnen får bestämma

Att själv få bestämma vilken tid man ska gå och lägga sig är viktigare än båda storlek på veckopeng och tid framför datorn, tycker svenska barn. Detta visar en färsk undersökning från barnkanalen Nickelodeon som besvarats av 1300 barn.

Nickelodeon har genomfört en webbundersökning bland svenska barn mellan 6-11 år för att ta reda på om barnen själva anser att de får bestämma tillräckligt mycket själva hemma, och vad de helst skulle vilja bestämma över. Det var hela 1300 barn som deltog i undersökningen.

De allra flesta barnen, 50.2 procent, anser att de får bestämma tillräckligt mycket själva. 24 procent har svarat att de inte vet, och 25.8 procent tycker inte att de får bestämma tillräckligt hemma.

På frågan om vad man skulle vilja bestämma mer över själv så svarade de flesta, 18.8 procent, tid de ska lägga sig. På andra plats hamnar veckopeng med 15.5 procent och på tredje plats kom tid framför TV- och datorspel med 10.5 procent.

Längst ner på skalan hamnar hur jag använder internet som endast 2.3 procent av barnen helst vill bestämma över själva. Jenny Frisk, kanalchef på Nickelodeon, tror att detta beror på en hög acceptans bland svenska föräldrar:

– Svenska barn ligger nästan längst fram i världen vad det gäller tillgång till både mobiltelefon och internet. Jag tror att barnens föräldrar har blivit ganska bekväma i vad barnen gör när de surfar på nätet. Men samtidigt är jag övertygad om att de flesta föräldrar har bra koll på att deras barn inte besöker webbsidor som inte är avsedda eller tillåtna för barn, säger Jenny.

Källa: Nickelodian.