Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Midsommar besök på Visingsö

Det firades midsommar över hela landet och det fina vädret var tyvärr som bortblåst där vi var.
Det spelas som brukligt musik och bjuds upp till dans kring blomsterprydd midsommarstång.
Efter en kort visit på Visingsö konstateras att denna plats är väl värt ett studiebesök för historia och naturintresserade.

Bara en liten kort resa med färja (biljett betalas i förväg eller på båten). Om det är en het sommardag när man åker så får man en skön fläkt från vättern. Nu var det lite svalare tyvärr men ändå kul att se hur det ser ut på denna gamla ö i vättern som man kan se från E4 utanför Gränna.
Det finns redan vid landstigningen flera borgar och ruiner i närheten av hamnen. Vi får besöka dessa en annan gång. Det är en liten karavan som ringlar sig på den lilla landsvägen som leder norrut på ön.

Efter en liten stund stannar karavanen vid en stor gård där midsommarfirandet pågått en bra stund.
Nu var det tyvärr inte mycket annat än en fin midsommarstång med några eftersläntrare som stod och käkade korv och tog en fika under träden som lite regnskydd. De var lagom glada och verkade fått ett fint firande med alla tillbehör som ska till. Lite tröstande var att regnet slutade och försvann en stund så man såg hur grönt och fint det är på platsen.
Det var massor av regnklädda midsommarfirare som antingen rörde sig tillbaka till boende på ön eller färjeområdet i hamnen.

Efter denna mottgång tar vi en liten tur till norra delen av ön tills det blir stopp. Här finns det en 9 håls golfbana och även ett litet flygfält. Vi får ett infall och åker söderut och stannar sen vid den södra sidan för en kort rast. Det finns mycket åkermark och boskap på ön och gårdar och stugor ligger utpridda lite här och där. För att få en riktig uppfattning av denna lilla ö bör man nog ta till en eller två heldagar med cykel. Problemet är nog bara att ta sig hit och sen är det väldigt lite backar så en cykeltur runt ön tar nog inte speciellt lång tid eller kraft.

Rekommenderar ett besök på denna lilla ö som ger en härligt lagom dos historia och naturupplevelse på en gång. Här finns bland annat den gamla slottsruinen och ett stort område för fågelskådare.