Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk seger i en av världens tuffaste tävlingar i multisport

 

Foto: Thule Group

 På söndagen den 26 juni, vann det svenska multisport laget Thule Adventure Team franska tävlingen Le Grand Raid – ett femdagars etapplopp mellan Calais och Lille och multisportens motsvarighet till Tour de France. De revanschsugna svenskarna tog sig igenom den 450 km långa och utmanande terrängbana på tiden 29 timmar, 29 minuter och 55 sekunder – drygt två timmar före tvåan.

– Att gå i mål som vinnare efter fem hårda tävlingsdagar känns underbart. Vi var väldigt sugna på revansch efter förra årets andraplats och i år kändes det verkligen att allt stämde säger Martin Flinta lagkapten i Thule Adventure Team. Vi ledde genom hela tävlingen och utökade vår ledning efter varje etapp. Målgången för några timmar sedan här i franska Lille var en tydlig bekräftelse på att vi är i världstopp avslutar Martin.
Le Grand Raid är ett femdagars etapplopp med lag om fyra deltagare, varav minst en kvinna. Den dagliga tävlingstiden är mellan 6 – 8 timmar och lagen slår upp läger längs med banan varje natt.

Tävlingsmomenten består av mountainbiking, klättring, kajakpaddling, orientering samt långdistanslöpning i terräng. Tävlingen anses vara en av världens absolut tuffaste, med 45 mil utmanande terräng längs med engelska kanalens kust mellan orterna Calais och Lille.

I tävlingen bestod Thule Adventure team av: lagkapten Martin Flinta, Per Vestling, Jacky Boisett och Myriam ”Mimi” Guillot.

Topplaceringarna i årets Le Grand Raid:
1. Thule Adventure Team, Sverige, 29:29:55
2. Team Wilsa AFG, Nya Zeeland, 32:12:18
3. Team Buff Thermocool, Spanien, 33:00:38

Om Thule Adventure Team
Thule Adventure Team har sin bas i Göteborg och består av sex multisportare – svenskarna Martin Flinta, Andreas Svanebo, Per Vestling och Eva Nyström samt Jacky Boisset och Myriam Guillot från Frankrike. Tillsammans har de en imponerande meritlista och tillhör den absoluta världseliten inom multisport. Laget bildades 2009 med målsättningen att bli bäst i världen i vad många anser vara världens absolut tuffaste och mest extrema äventyrssport. Lagmedlemmarna tränar uthållighet och teknik 30-40 timmar i veckan och deltar i 10-12 tävlingar per år.

Om Multisport
Multisport är en uthållighetsidrott med tonvikt på mountainbike, paddling, löpning och orientering i varierande miljöer och distanser. Sporten växte fram under 80-talet och idag är utbudet av tävlingar brett, allt från korta solotävlingar på 2-3 timmar till stora expeditionstävlingar som pågår i fem till tio dagar – så kallade ”adventure races”, vilket är Thule Adventure Teams fokus. I ”adventure races” sker tävlingarna alltid i lag och de extrema distanserna sätter mycket höga krav på ett effektivt och väl fungerande lagsamarbete.

Källa: Thule Group