Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livsmedelsverket avråder från att äta råa groddar

Livsmedelsverket avråder från att äta råa groddar. Anledningen är otillräcklig information om orsaken till utbrottet i Frankrike samt att de insjuknade drabbats av den mycket aggressiva bakterien E.coli O104.

Myndigheterna i Frankrike utreder just nu ett utbrott som orsakats av E.coli O104, samma aggressiva bakteriestam som låg bakom det stora utbrottet i Tyskland. Liksom i Tyskland misstänks groddar ligga bakom det franska utbrottet, dock inte groddar från den tyska anläggningen som nu är stängd.

Inga svenska fall

Ursprunget till de misstänkta groddarna är ännu inte känt och det finns därmed en risk för att smittade fröer kan finnas på marknaden. I avvaktan på mer information avråder därför Livsmedelsverket från att äta råa groddar.

– Vi grundar vår rekommendation på att den aktuella bakteriestammen är mycket aggressiv och att det inte finns tillräckligt med information om läget just nu. Hittills har inga fall kopplade till groddar som ätits i Sverige rapporterats, och risken att det skulle finnas smittade groddar i landet är liten, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.

Följer smittspårningsarbetet

Eftersom det inte går att säga om det är frön eller färdiga groddar som ligger bakom utbrotten gäller rådet både groddar som odlas hemma och groddar som säljs i butik.

Livsmedelsverket har påbörjat arbetet med att identifiera fröleverantörer till svenska odlare och följer också smittspårningsarbetet inom EU.

Källa: Livsmedelsverket