Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad gäller vid försenat eller inställt flyg på grund av strejk?

Flygplan stående på Kreta Foto: Wikimedia

På grund av strejk i Grekland kan flyg till och från Grekland bli försenade eller inställda. Du som resenär har samma konsumentskydd som alltid gäller vid försenade och inställda flyg. En strejk kan ses som en ”extraordinär omständighet” men det avgörs alltid från fall till fall.

Mer information om dina rättigheter vid försenade och inställda flyg hittar du i webbtjänsten Klagoguiden Resor och i artiklarna Försenat flyg och Inställt flyg. Du hittar samtliga via länkarna till höger på sidan.

Normalt har du som resenär rätt till ekonomisk kompensation när ditt flyg ställs in eller blir kraftigt försenat. Men om förseningen eller det inställda flyget beror på en så kallad ”extraordinär omständighet” kan flygbolaget befrias från sitt ansvar. En ”extraordinär omständighet” kan till exempel vara väderförhållanden som gör det omöjligt att flyga eller politisk instabilitet. Strejk kan vara en ”extraordinär omständighet” men om det är det avgörs alltid från fall till fall.

Om du anser att du har rätt till ekonomisk kompensation ska du rikta ditt krav till flygbolaget. Om ni inte kommer överens kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Om du som resenär har bokat en paketresa gäller paketreselagens bestämmelser.

Källa: Konsumentverket