Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny app ger snabbare trafikinformation

Skärmdump. Foto: Trafikverket.

Nu släpper Sveriges Åkeriföretag i samarbete med Trafikverket en ny version av ”Live Trafik”. Applikationen finns för Android och Iphone och gör det enkelt för användaren att rapportera om störningar i trafiken direkt till Trafikverket.

Samarbetet gäller vägrapportering, något som Trafikverket arbetat med i flera år. Tanken är att få information om trafikstörningar för att kunna åtgärda hinder och skador på vägen. I dag finns 1 200 vägrapportörer i Sverige. Informationen från vägrapportörerna går direkt till Trafikverkets trafikinformationssystem och utgör underlag för den information som Trafikverket i sin tur skickar ut till dem som abonnerar på trafikinformation. Informationen går bland annat till Hitta.se, TomTom och Wisepilote.

Som användare kan man rapportera om följande:

trafikolycka
fel på signaler/teknik
hinder på vägen
väglag
vägskador
köer
brister på rastplatser
övrigt

Det går att bifoga ett fotografi på det som rapporteras. Dessutom krävs användarens GPS- position för att få exakt läge på det som rapporteras.

Trafiksäkerhet är ett prioriterat område för både Sveriges Åkeriföretag och Trafikverket. Därför vill båda parter understryka vikten av att inte rapportera när du själv kör ett fordon.

Exempel Android respektive Iphone.

Källa : Trafikverket .