Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Egen algodling ovanpå bageriets nya lokaler

Alger ska ge miljövänligt bränsle åt kaktillverkaren Continental Bakeries. Till företagets nya lokaler som planeras att byggas vid Skåneporten utanför Örkelljunga utvecklas en spännande och annorlunda energilösning.

På flera håll i världen pågår försök att utvinna biodiesel från alger. Alger ger tio gånger så mycket olja som vanliga landväxter och kan i gynnsamma miljöer växa mycket snabbare än någon annan landväxt. Idén går ut på att odla alger på taket till det nya bageriets lokaler. På så vis kommer Continental Bakeries att kunna tillverka eget biodieselbränsle och kan därmed påverka sitt koldioxidavtryck positivt.

– Bränslet som ska genereras från algodlingen kommer att användas för att värma upp våra ugnar, men kan även användas för att tanka våra egna bilar beroende på tillgång och raffineringsmetod. Det gör att vi både kan sänka våra kostnader och rejält minska vårt koldioxidavtryck i miljön, säger Micael Györei, vd för Continental Bakeries som marknadsför och tillverkar Gillekakor.

Algerna ska odlas i ett integrerat system i celliknande övertäckta bassänger som ska täcka hela taket av den nya byggnaden. Just nu utvecklas de tekniska lösningarna av Sweco som även ligger bakom idén med algodlingen och som fått uppdraget av Continental Bakeries.

Planen är att den nya byggnaden, som blir ca 20 000 kvm, står färdig i slutet av 2012. Continental Bakeries fortsätter att expandera och bland annat lagermöjligheterna behöver utökas för att möta framtida tillväxt.

– Vi vill ytterligare förbättra vår service mot marknaden vilket vi gör genom att samla det som vi idag lagerhåller på många håll inom koncernen. Förutom förbättrade lagermöjligheter ska byggnaden även innehålla kontor, utvecklings- och besökscenter.

Källa: Continental Bakeries North Europe .