Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hela Sveriges körledare fyller 75

 

Kjell Lönnå blir gratulerad på Allsång på Skansen av Måns Zelmerlöv och Sara Vargas (med ryggen mot kameran) Foto: Joakim Holmberg

Kjell Lönnå fyller  75 idag. Han firar också jubileum som körledare. Men själva födelsedagsfirandet kommer inte att ske idag.

Idag onsdag fyller hela Sveriges körledare Kjell Lönnå 75 år. Det uppmärksammades av Måns Zelmerlöv i tisdagens Allsång på Skansen där han fick en stor bukett blommor och en stor segerkrans. Han firar även 60 år som körledare i år. Han började nämligen som körledare redan när han var femton. Som sju-åring började han sjunga i kör i kyrkan och kände att det var något han ville syssla med. Kyrkan var den tidens kommunala musikskola. Hans mamma sysslade med körsång och hans pappa var pastor, så det var inte så konstigt att han hamnade i kyrkokören. Det var hans mamma sedan som hjälpte honom att få bli körledare. När han började som körledare vid 15 års ålder var de i kören lite äldre än han själv, 17-18 år.

Det tog dock 25 år innan han kunde försörja sig som körledare. Under tiden jobbade han som bildlärare i skolan. Nu är han ansvarig för tre körer om vardera cirka 45 personer. I höst ska han ner till Spanska solkusten med en av dem. Där uppträder de i konsertlokaler och kyrkor. De sjunger på svenska.

Födelsedagen tillbringar han på ett tåg till Sundsvall, men på lördag ska det bli fest med cirka 200 personer. Alla tre körerna kommer plus släkt och vänner.

Kjell Lönnå har tidigare gjort flera TV-program. På 80-talet gjorde han programserien ”Sången är din” som sändes från Cirkus i Stockholm. Sedan har han också varit programledare för programmet ”Lekande lätt” där barn beskrev olika saker och så skulle vuxna gissa vad de beskrev.