Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folksam, KPA Pension och Karolinska Institutet satsar på unik forskning om åldersdepression

 

Foto: Wikimedia

Expressen publicerade igår den 12 juli en debattartikel undertecknad av Folksam, KPA Pension och forskare vid Karolinska Institutet ”Deprimerade pensionärer får ofta felaktig vård och medicinering”.

En av tio av de yngre* pensionärerna kommer att drabbas av depression. Det är 80 000 personer – klart mer än i övriga åldersgrupper. Ny forskning vid Karolinska Institutet avslöjar vad det beror på. Och hur det kan åtgärdas.

Forskningen om åldersdepression är eftersatt, trots att svårigheterna med att gå i pension är väl kända. Därför stödjer försäkringsbolagen Folksam och KPA Pension Karolinska Institutets forskningsprojekt. Det ligger i båda bolagens intresse att höja livskvaliteten för denna grupp pensionärer som är särskilt utsatta.

Tyvärr får de deprimerade oftast för lite och felaktig behandling. Men vårt mål är att ta fram helt andra metoder än läkemedel. Vi vill i vår forskning pröva en metod för att förebygga och minska depression framför allt hos yngre pensionärer och förtidspensionärer. Mycket talar för att resultaten blir positiva och därmed har vår pilotstudie förutsättningar att väsentligt minska kostnaderna på ett internationellt hälsoproblem, skriver undertecknarna.

* Yngre pensionärer avser 65-74 år.

Källa: Folksam