Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EM-laget i dressyr klart

Förbundskapten Bo Jenå presenterade på tisdagen vilka ryttare som kommer att rida EM i dressyr i augusti. Det blir Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson-Silfvén, Cecilia Dorselius och Rose Mathisen som utgör det svenska EM-laget.

De internationella tävlingarna i Falsterbo och Aachen senaste fjorton dagarna har gett Bo Jenå och dressyrens supervisor Kyra Kyrklund intressanta formbesked och resultaten visar att svensk dressyr är på väg åt rätt håll. Laget har definitivt chans till god placering på EM och att klara det viktiga OS-kvalet. Om nationstävlingen i Aachen varit OS-kval hade Sverige varit etta bland de nationer som slåss om OS-biljetterna.
Kyra Kyrklund och Bo Jenå har tillsammans tagit ut laget vid ett möte efter tävlingen i Aachen.

Patrik Kittel och Watermill Scandic HBC har haft en strålande säsong och satte personligt och svenskt rekord i den tunga World Dressage Masters i Falsterbo där han vann båda klasserna.
– Patrik Kittel är mycket väl etablerad i den internationella dressyrtoppen och kan vara med och slåss om topplaceringarna på ett EM, säger Bo Jenå.

Nationstävlingen i Aachens dressyr förra veckan var EM-genrep för Sverige med flera. Det svenska laget blev femma utan Scandic i laget, ett starkt formbesked från svensk dressyr i en tävling dit tyskar och holländare skickat det bästa de har för att markera positioner inför EM. Storbritannien knep andraplatsen trots att de inte hade sina topphästar i laget och Holland som regerat dressyrvärlden ett par år fick nöja sig med en tredjeplats. Tyskland vann och USA blev fyra. Det innebär att Sverige ”vann OS-kvalet” i Aachen. De här fyra nationerna är redan klara för OS och det svenska laget var före alla dem de ska konkurrera med på EM.
I Rotterdam i augusti finns tre platser att rida om så nog ser det ljust ut för Sverige

I Aachen tändes också en ny stjärna på den svenska dressyrhimmeln. Cecilia Dorselius från Svedala debuterade i Grand Prix med sin Lennox så sent som förra sommaren.
– Cecilia har hållit en jämn och bra resultatnivå sedan dess, säger förbundskapten Bo Jenå som med intresse följt Cecilia och Lennox. Aachen-debuten blev vad Bo Jenå hoppats på, ett resultat på 67 procent.
Varken Cecilia eller Lennox lät sig störas av den täta och speciella atmosfären i Aachen.
– Hon har visat att hon kan fokusera bra under programmet och kan leverera under press, säger svensk dressyrs supervisor Kyra Kyrklund.
Det har Cecilia Dorselius visat förut också. När Totilas gjorde tävlingsdebut med sin nye ryttare Matthias Alexander Rath i Wiesbaden hade Cecilia ett startnummer nära det tyska toppekipaget. På framridningen var det fler människor än inne på läktaren men Cecilia lyckades ändå hålla fokus på Lennox och sin egen insats.

Tinne Vilhelmson-Silfvén har två hästar på Grand Prix-nivå, Favourit och Don Auriello. Efter helgens resultat i Aachen där Favourit var sjua i både Grand Prix och Grand Prix Special samt tia i Grand Prix Kür är det den mer rutinerade Favourit som får EM-biljetten.
– Favourit visar verkligen toppform just nu och blir tillsammans med Scandic stommen i laget. Med Favourit har Tinne också alla chanser till en individuell topplacering, säger Bo Jenå.

Rose Mathisen med Bocelli blir fjärderyttare i laget. Med Scandic, Favourit och Lennox i laget finns utrymme för ett relativt oprövat kort i leken.
– Bocelli är en rutinerad häst och som kan lätt gå på 68 procent när allt stämmer för ekipaget. Rose Mathisen har tidigare visat bra prestationer inne på tävlingsbanan, säger Bo Jenå.
I Falsterbo ingick Rose Mathisen och Bocelli i startfältet till World Dressage Masters och red på dryga 67 procent i Grand Prix. Hon gick vidare till Grand Prix Kür och blev åtta. Rose Mathisen ingår i det svenska landslagets A-grupp sedan 1 juli i år.

Bo Jenå kommer att avvakta med att ta ut reserven till EM-laget ett par veckor. Besked kommer i samband med att anmälan till mästerskapet går ut den 10 augusti.
Aktuella för reservplatsen är Charlotte Haid Bondergaard, Einar Kristoffersen, Kristian von Krusenstierna och Per Sandgaard.

EM-laget i dressyr 2011
Patrik Kittel, Nottuln, Tyskland/Watermill Scandic HBC
Tinne Vilhlemson-Silfvén, Upplands Väsby/Favourit
Cecilia Dorselius, Svedala/Lennox
Rose Mathisen, Ängelholm/Bocelli 1044

OS-kval – så här går det till
Efter VM i Lexington, KY, USA, i oktober 2010 är Holland, Tyskland och USA OS-kvalade tillsammans med Storbritannien som är arrangörsnation. På EM kvalar de tre bästa europeiska nationerna, förutom ovanstående, till OS. Skulle Sverige missa OS-kvalet finns möjligheten att kvala ryttare individuellt.
EM i dressyr 17-21 augusti Rotterdam, Holland.

Källa: Svenska Ridsportförbundet.