Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Internationell turism ökar: Sverige har högre intäkter från turism än Portugal och Kroatien

 

Drottningholms slott Foto: Wikimedia

Intäkterna från utländsk turism i Sverige fortsätter att öka och Sverige behåller sin stabila position bland Europas länder. Det visar UNWTO:s färska rapport över världens starkaste turismekonomier 2010. Sverige ligger på en tiondeplats strax bakom Grekland och före länder som Portugal och Kroatien. Sverige är också marknadsledande i Norden.

Sveriges ställning som ett allt starkare besöksmål för utländska resenärer håller i sig. En färsk rapport från FN:s turistorganisation UNWTO visar att Sverige under 2010 behöll sin tionde plats på listan över europeiska länder med de största intäkterna från utländsk turism.

De övriga nordiska ländernas intäkter från turism är blygsammare än Sveriges. I den europeiska jämförelsen hamnar Danmark på 17:e, Norge på 19:e och Finland på 23:e plats. Sverige har mer än dubbelt så höga intäkter som Danmark och Norge och nästan fyra gånger så höga som Finland. Även Portugal, Ryssland och Kroatien har redovisat svagare resultat än Sverige. Europalistan toppas av Spanien, Frankrike och Italien.

I en global jämförelse mellan de 50 största turismekonomierna hamnar Sverige på 23:e plats, före länder som Sydafrika, Indonesien och Brasilien. USA är det land i världen som har högst intäkter från turism, följt av Spanien, Frankrike och Kina.

– Intresset för Sverige som resmål ökar och vi tjänar mer på turism än till exempel Portugal och Kroatien. En ökad tillströmning av besökare är en förutsättning för att nå målet att fördubbla omsättningen av internationell turism i Sverige till år 2020, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Turismexporten idag drar in mer än dubbelt så mycket som den svenska personbilsexporten.

Under 2010 genererade utländsk turism i Sverige 12,8 miljarder kronor i momsintäkter till svenska staten, enligt Tillväxtverket.

Fakta
Intäkter från internationell turism
20 största länderna i Europa. Rankningen avser intäkter från besökares direkta utlägg i landet samt tjänster de köpt före resan. Intäkterna inkluderar inte kostnad för transporter.

  1. Spanien
  2. Frankrike
  3. Italien
  4. Tyskland
  5. Storbritannien
  6. Österrike
  7. Schweiz
  8. Nederländerna
  9. Grekland
  10. Sverige
  11. Belgien
  12. Portugal
  13. Polen
  14. Ryssland
  15. Kroatien
  16. Tjeckien
  17. Danmark
  18. Ungern
  19. Norge
  20. Luxemburg

Källa: UNWTO, World Tourism Barometer, juni 2011