Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tomas Engström kör för EM-guld

Foto: Engström Motorsport.

Honda-föraren Tomas Engström har varit tvåa en gång och trea två gånger. Nu vill han vinna EM för standardbilar.- Målet är seger men det blir tufft. Det är bra bilar och förare med i år, säger Engström inför tävlingarna på Salzburgring i Österrike.

Det är sjunde gången som ETCC (European Touring Car Cup) körs i nuvarande format och en förare i startfältet har deltagit alla tidigare sex åren.
Tomas Engström.
– Jag gillar den här tävlingsformen och att få tävla internationellt bryter av vardagen och är en motivationshöjare för alla i teamet. Det är också viktigt att vi visar upp oss internationellt, både för teamet och våra partners, säger han.

En av favoriterna

Elva förare har anmält sig i Super 2000-klassen och Tomas Engström är en av favoriterna till titeln, inte minst med tanke på hans framfart i STCC den senaste tiden. Engström har visat toppform i sin Honda Accord och har tre pallplatser på de fyra senaste deltävlingarna han medverkat i.
Men motstånd saknas inte. Fjolårstvåan och VM-föraren Michel Nykjaer från Danmark har hyrt en bil av det svenska Chevroletteamet.
– Han blir farlig, säger Engström.
Engström varnar också för en annan VM-förare, spanjoren Pepe Oriola i en Seat diesel.
Men den tuffaste motståndaren blir förmodligen touringcarlegendaren Fabrizio Giovanardi som ska köra för det danska Honda-teamet.
– Giovanardi är otroligt snabb. Det här blir något att bita i, säger Engström.

Snabb bana

Det är tredje gången som ETCC gästar Salzburgring, en snabb bana som Tomas Engström gillar.
– En rolig bana med långa svepande kurvor som ger bra rytm. Och den är otroligt snabbt, jag hade 247 kilometer i timmen i toppfart förra året, säger han.
Meterologerna har varnat för att det kan bli regn till helgen.
– Då blir det ännu mer spännande och regn är ingen nackdel för oss.

Sista chansen?

Som nämnts är Engström den enda föraren som deltagit alla tidigare sex åren. Och kanske är 2011 sista året som tävlingen körs.
I dag körs de flesta nationella serierna i Europa efter Super 2000-reglementet vilket har möjliggjort ETCC-tävlingen. Men Super 2000 i nuvarande form är på väg ut och just nu ser det ut att bli flera olika reglementen runt om i Europa.
– Det här är kanske sista chansen och den ska vi försöka ta, säger Tomas Engström.

Källa: LIE Media.