Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordea Masters: Amatör i ledning

Förra årets vinnare Richard S Johnson i aktion Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Idag var första tävlingsdagen på Brohof i Nordea Masters. En amatörspelare med ett känt namn tog sig i regnigt väder in på delad första-plats tillsammans med två stjärnspelare.

Klockan 18.30 på torsdagskvällen ledde Robert Karlssons namne i amatörgruppen hela tävlingen. Han, svensken Alexander Norén från Haninge GK och syd-afrikanen Van Zyl låg på delad förstaplats. Den mer  kände Robert Karlsson i proffsgruppen låg på sjunde plats. Huvuddelen av spelarna tillhör proffsgruppen. Några särskilt duktiga amatörer tillåts också vara med i tävlingen. Robert Karlsson verkar definitivt vara en duktig amatör. Visserligen hade han fördelen framför proffs-Robert att spela på förmiddagen då vädret var bättre än under eftermiddagen sett ur golf-synpunkt. På förmiddagen regnade det och på eftermiddagen var det istället stark vind. Regn är ju helt klart att föredra för en golfare. Stark vind är hans värsta fiende. Men sol och vindstilla måste vara rätt påfrestande det med.

Robert Karlsson berättade på presskonferensen att han och hans namne inte bor så långt ifrån varandra i USA, cirka fyra timmar. Det är enligt honom kort med amerikanska mått mätt. På frågan vad han ska göra åt namnförvirringen i framtiden sa han att det inte är några problem. ”Jag är gammal och han är ung. Han kommer att ersätta mig helt enkelt.”

Förra årets vinnare Richard S Johnson låg på femtonde plats. Han har ju varit skadad under våren och inte gjort så bra ifrån sig på USA-touren heller. Men han kände att det började lossna nu. Han tycker att det känns bra att spela på banan här på Brohof  och känner att han kan göra ett bra resultat. Framgång i den här tävlingen kommer ju definitivt att stärka självförtroendet.

Richard S. Johnson i media-soffan Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Publiktrycket var inte speciellt stort idag. Det är ju bara förtävling torsdag och fredag, plus att vädret inte var speciellt publikfriande. Det var tunga grå moln hela dagen och cirka 15 grader varmt. De spelare som placerar sig på minst delad 65:e plats under torsdagens och fredagens tävlingar får fortsätta till de stora tävlingarna på lördag och söndag.

Brohof Stadium court räknas som en av Sveriges vackraste golfbanor, om inte den vackraste, och Nordea Masters är en del av Europa-touren, så tävlingen får naturligtvis mycket uppmärksamhet i media. Det är 160 journalister och fotografer ackrediterade och den bevakas av både polis och väktare. Inte för att den skulle vara hotad på något sätt. Men när det är mycket folk samlat är det bäst att vara beredd. Men golfare är ett fredligt släkte. Det gick väldigt lugnt till. Ett extra spänningsmoment är att den proffsspelare som slår hole-in-one på hål nummer 17 vinner en bil.

Text: Arnold Lundin & Joakim Holmberg