Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya Skånedagarna bjuder på Skånes godbitar

 

Cirkus Rabalder som uppträder på Skåne-dagarna Foto: Region Skåne

På Nya Skånedagarna, den 3-4 september, visar Region Skåne upp en hel rad av de godbitar som Sveriges södra landsända har att erbjuda. Platsen är som vanligt Bosjökloster utanför Höör, mitt i Skåne, men i upplägget och programmet finns mycket nytt.

– I år vill vi locka en ny generation besökare. Och för det behövs lite nytänkande. Det som genomsyrar årets arrangemang är interaktivitet. Nu får besökarna delta mycket mer i olika aktiviteter. Det blir en härlig och rik blandning av musik, dans, spännande matupplevelser, häftiga prova – på – aktiviteter men också mer stillsamma inslag som tilltalar den som är intresserad av mat, trädgård och hantverk, sägerKatri Johansson, projektledare för Nya Skånedagarna.

Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om Skåne och att få fler skåningar att upptäcka mer och uppleva mer av Skånes fantastiska utbud. Region Skåne vill genom arrangemanget främja den regionala utvecklingen, skapa fler ambassadörer för Skåne och öka närheten mellan medborgare och offentliga verksamheter.

Fakta/Skånedagarna
Skånedagarna var tidigare ett arrangemang med lång tradition och grundades redan 1977. Det var ett årligen återkommande arrangemang fram till 2008. Då tog det paus för att samla nya krafter. Ett nytt arrangemang började ta form med en ny arrangör, Region Skåne. 2011 är så arrangemanget åter på Bosjökloster men i uppgraderad och förnyad version, Nya Skånedagarna.

Artister och aktiviteter
Nedan följer en sammanställning av de artister och aktiviteter som utgör Nya Skånedagarnas potpurri. 

Artister och underhållning
Eric Saade, Gunhild Carling Family & varieté, Heptown, Malmö Opera, trollkarlenMalin Nilsson, Staffan Björklunds dockteater, Skånemejeriers Kalvin, Operaimprovisatörerna, Gaby & the Guns, Årets Skåning, Foteviken med Vikingaby, Film i Skåne med filmtält och mycket mera.

Matmarknad
Matmarknad och matlagningsaktiviteter med Thomas Drejing, surdegsbakning med Jan Hedh, Kryddor från Rosengård med mera.

Garden Show
Köksträdgårdens växter står i fokus. I engelsk stil koras den finaste rotfrukten i en mängd olika kategorier. I juryn sitter bland andra Kjell Åberg från Åbergs handelsträdgård.  Fina priser utlovas.

Hantverk
Konsthantverkcentrum Syd har bland annat en gemensam utställning tillsammans med Slöjd i Skåne där man bjuder in till eget skapande.

Övriga utställare
Region Skåne, kommuner, Länsstyrelsen och Nya Skånedagarnas övriga samarbetspartners.

Aktiviteter
Prova vara viking, lär dig parkour, skattjakt med geocaching, Wii-spel, dansa Lindy Hop, prova gerillastickning, testa chromakey, experimentera med Vattenhallen, se hur LUR5 & LUR4 racerbilar tillverkades av studenter på Lunds Tekniska Högskola, upptäck Natur- och Kulturbussen med flera.

Källa: Region Skåne