Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

World Food Programme fördelar 41 miljoner kronor av Sveriges kärnstöd till Somalia

Foto: Wikimedia

– Med anledning av den svältkatastrof som drabbat två regioner i Somalia och riskerar att förvärras, fördelas nu 6,5 miljoner US dollar (ca 41 miljoner kronor) av Sveriges kärnstöd till World Food Programme (WFP) för insatser i Somalia, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Den humanitära situationen på Afrikas horn är fortsatt allvarlig och förvärras allt mer. Den värsta torkan på 60 år i kombination med pågående konflikter har resulterat i en mycket svår humanitär situation och fortsatta flyktingströmmar från Somalia till framförallt Kenya och Etiopien. Nyligen deklarerade FN att en svältsituation råder i de somaliska regionerna Nedre Shabelle och Södra Bakool. Svält hotar även flera andra regioner i södra och centrala Somalia, där cirka hälften av barnen är undernärda och runt 20 procent av barnen är mycket undernärda. WFP bad nyligen om 582 miljoner US dollar för att möta de stora behoven.

Regeringen har under 2011 gett ett omfattande humanitärt bistånd till länderna på Afrikas horn. Det uppgår nu totalt till 483 miljoner kronor. Det humanitära stödet till Somalia 2011 som hittills i år uppgår till 225 miljoner kronor överstiger det totala svenska humanitära biståndet till Somalia under 2010. Stödet kanaliseras via FN-organ, Internationella Röda Korset samt enskilda organisationer.

Sedan tidigare inriktas delar av Sveriges humanitära bistånd till Afrikas horn på förebyggande och långsiktiga insatser för att stärka ländernas motståndskraft mot katastrofer som denna. Den pågående krisen kräver dock ytterligare katastrofbistånd på grund av dess omfattning. De 41 miljoner kronor som nu fördelas till Somalia utgör en del av Sveriges kärnbidrag till WFP, som för 2011 uppgår till 556,5 miljoner kronor.

Källa: Utrikesdepartementet.