Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vitryssland: Avrättning bekräftas

 

Presidentpalatset i Minsk, Vitryssland Foto: Wikimedia

Den nyligen genomförda avrättningen av en vitrysk man som dömts till döden för mord tillför inget för att främja rättvisan, kommenterar Amnesty International.  
– Denne man har begått fruktansvärda brott men han borde inte ha avrättats, säger Heather McGill, Amnestys Vitrysslandsexpert. 

Exakt datum då den 28-årige Andrei Burdyka avrättades är inte känt men dödsstraffet tros ha verkställts mellan den 14 och 19 juli. En annan man, som dömts i samma fall, antas också ha blivit avrättad men den uppgiften har ännu inte bekräftats.

Det var i måndags när Andrei Burdykas mamma besökte fängelset där hennes son satt i dödscell som hon fick veta att han blivit skjuten. Hans kläder och glasögon lämnades över till henne. Ingen av familjerna har blivit officiellt informerade om avrättningarna. De anhöriga till den andre dödsdömde mannen har valt att inte resa till Minsk för att fråga fängelsemyndigheterna om han blivit avrättad.

De båda männen dömdes till döden den 14 maj på grund av handlingar de utförde under ett väpnat rån i en lägenhet i staden Grodno i oktober 2009. De ansågs skyldiga till att ha begått rån, stöld, kidnappning av minderårig, väpnat överfall, mordbrand samt överlagt mord.

– Vi sympatiserar med familjerna till dem som förlorade sina liv i rånet år 2009 men att ta flera liv ställer inte felet till rätta. Dödsstraff är inte lösningen på problemet med våldsamma brott i samhället, säger Heather McGill.

Fångar som sitter i dödscell i Vitryssland får veta att de kommer att avrättas bara en kort stund innan straffet verkställs. De avrättas genom att skjutas i bakhuvudet. Ibland krävs flera skott. Ofta informeras inte den dödsdömdes familj om avrättningen förrän efteråt. Den avrättades kropp lämnas inte över till familjen och begravningsplatsen hålls hemlig, vilket orsakar ännu större sorg för de anhöriga.

– I Vitryssland förvärras tillämpningen av dödsstraffet på grund av landets bristfälliga rättssystem. Dödsstraffet används på ett sätt som bryter mot internationell människorätt. Det finns trovärdiga bevis för att tortyr och misshandel används för att tvinga fram ”bekännelser”, säger Heather McGill.

Källa: Amnesty International