Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler oanmälda kontroller på äggpackerier

Livsmedelsverket utförde 62 kontroller vid 50 äggpackerier i fjol. Av dessa kontroller var drygt hälften oanmälda.
Andelen äggpackerier med avvikelser är ungefär densamma sedan tidigare, men antalet avvikelser har minskat.

Livsmedelsverket kontrollerar äggpackerier genom revisioner och inspektioner. Revision innebär att inspektören granskar och utvärderar företagarens planerade åtgärder. En sådan bör vara föranmäld. Inspektion innebär att man granskar resultatet av företagarens planerade åtgärder genom att kontrollera de faktiska förhållandena på plats. En inspektion ska vara oanmäld och genomföras utan förvarning.
Tidigare har fokus legat på revision av äggpackerierna. Förra året gjorde verket fler inspektioner. Liksom tidigare år var den tydligaste skillnaden mellan de oanmälda och de föranmälda kontrollerna att andelen med resultatet ”minst en allvarlig avvikelse” var något större vid oanmälda kontroller.

Minskat antal avvikelser

Av de 62 kontrollerna hade 28 stycken (45 procent) inga avvikelser eller bara någon mindre avvikelse. Minst en allvarlig avvikelse iakttogs vid 11 (18 procent) av kontrollerna. Denna fördelning av kontrollresultaten har legat på ungefär samma nivå de senaste sju åren. Däremot ser verket en stadig trend med minskande antal avvikelser per kontroll. Från ett snitt på 6,3 avvikelser per kontroll år 2001 har det minskat till 1,3 avvikelser per kontroll år 2010.

Märkningsfel vanligast

De vanligaste avvikelserna är liksom tidigare år fel i märkning av äggförpackningar (18 avvikelser) och bristande rutiner för att kontrollera att sortering efter kvalitet och vikt av äggen är korrekt (8 avvikelser).

Allvarliga avvikelser

Av de avvikelser som bedöms som mer allvarliga återfanns bland annat brister i övervakningen av äggproducenternas salmonellakontroll (4 avvikelser) och brister i kvalitetssorteringen av ägg (4 avvikelser). När en kontroll resulterar i en allvarlig avvikelse följs den alltid upp genom ett nytt besök eller på annat sätt för att se till att företagaren har åtgärdat bristen.

Elva nya äggpackerier godkändes under året och tio stycken upphörde med sin verksamhet. I slutet av året fanns 126 godkända äggpackerier i landet.

Källa: Livsmedelsverket.