Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världsvattenveckan 21-27 augusti

Foto: Wikimedia

Vatten- och miljöfrågor är mer aktuella än någonsin. Under Världsvattenveckan samlas världens ledande vattenexperter och makthavare i Stockholm för att belysa frågor som berör vatten, teknik och miljö. Mer än 2 400 personer från över 130 länder deltar i Vattenveckan. Liksom tidigare år är Världsnaturfonden WWF en av medarrangörerna.

Temat för i år går under rubriken ”Responding to Global Changes – Water in an Urbanising World”. 

Fler och fler människor väljer att lämna landsbygden för ett liv i städer, något som i sin tur ökar efterfrågan på de begränsade vattentillgångar som finns.

Konkreta åtgärder krävs för de fattiga, miljön och vår gemensamma framtid. Klimat, vatten och sanitet, miljö och utveckling är några av de frågor som kommer att lyftas fram i diskussioner och debatter.

Myndigheter, företag, forskare, miljöorganisationer och FN-organ samlas under veckan för att diskutera och hitta lösningar på världens vattenproblem. Över 140 organisationer är tillsammans med Stockholm International Water Institute (SIWI) medarrangörer till Världsvattenveckan som äger rum på Stockholmsmässan 21 – 27 augusti.

För ytterligare information om Vattenveckan se: >http://www.worldwaterweek.org/

Fakta om vattenkrisen:

  • 1,1 miljarder människor lider av akut vattenbrist och 2,6 miljarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet
  • Mer än 50 % av världens våtmarker har försvunnit det senaste seklet
  • Ett flertal av jordens största floder har förlorat eller håller på att förlora sin kontakt med haven (t ex Rio Grande och Ganges)
  • Endast en tredjedel av världens 177 stora floder är fritt flödande (opåverkade av dammar eller andra barriärer)
  • Populationen av sötvattenslevande djur och växter har minskat med 50 % under de senaste 30 åren (det är snabbare än i någon annan livsmiljö) 1,1 miljarder människor lider av akut vattenbrist och 2,6 miljarder människor saknar tillgång till vatten och sanitet

Källa: WWF