Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Megastäder hotas av vattenbrist och föroreningar

 

Mexico City är världens största och kanske mest luftförorenade stad. © Paul Forster / WWF-Canon

Brist på dricksvatten, föroreningar och avloppsproblem ökar vattenkrisen och gör situationen ohållbar i många jättestäder. Det visar WWF-rapporten Big cities, big water, big challenges. Water in an urbanizing world som granskat Mexiko City, Buenos Aires, Calcutta, Karachi, Nairobi och Shanghai. Studien lanseras under den internationella vattenveckan – World Water Week 2011 – som pågår 21-27 augusti på Älvsjömässan i Stockholm.

Den snabba tillväxten av städernas befolkning är en av framtidens stora utmaningar. År 2050 beräknas cirka 70 procent av jordens invånare bo i städer. Problemen är synliga redan idag. Trycket på grundvattenreservoarerna i Mexiko City har lett till staden varje år sjunkit med 5 till 40 centimeter. Nu måste jättemetropolen pumpa in vatten från områden 150 kilometer bort. Om en översvämning eller jordskred inträffar kan effekterna bli ödesdigra.
Dumpade miljögifter har gjort den argentinska floden Riachuelo till en av världens mest förorenade vattendrag. Tiotusentals människor utsätts dagligen för giftiga ämnen som arsenik, DDT och PCB. Fem miljoner människor bor i floddalen i La Matanza. Över en tredjedel av dem saknar dricksvatten och mer än hälften har inget avloppssystem.
I hamnstaden Karachi i södra Pakistan dör varje år omkring 30 000 människor av effekterna av förorenat dricksvatten. I Calcutta i Indien finns både spår av fekalier och en hög koncentration av arsenik i grundvattnet. Den kinesiska storstaden Shanghai har länge haft goda vattentillgångar, men kämpar nu med vattenbrist.
– Den snabba okontrollerade urbaniseringen är definitivt ett hot mot ekosystemen som vi alla är beroende av, säger Anna Forslund, sötvattensexpert på Världsnaturfonden WWF.
WWF uppmanar nu världens regeringar att satsa på en hållbar vattenförvaltning.

– Invånarna behöver tillgång till rent dricksvatten, bra sanitära förhållanden och reningsverk.  Det kräver en bättre stadsplanering, effektivare vattenanvändning, att vi sparar vatten och att invånarna får ökat inflytande, säger Martin Geiger, sötvattenschef på WWF i Tyskland.

Källa: WWF