Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Citroën DS5 och Audi A6 får 5 stjärnor i EuroNCAP

Audi A6 Avant Foto: Wikimedia

Citroën DS5 och nya Audi A6 uppnådde maximala fem stjärnor när Euro NCAP testade säkerheten.

CITROËN DS5 har fått 5 stjärnor i EuroNCAP s krocktest, med hela 97 % i resultatet för säkerhetsassistans. Denna tredje modell i Citroëns DS-serie erbjuder en dynamisk och säker väghållning och en förstärkt konstruktion, tillsammans med en rad högteknologisk utrustning som ett resultat av Citroëns expertkunnande inom « Créative Technologie ».

Säkerheten består av beprövad och testad teknik för förarstödsassistans, exempelvis elektronisk bromskraftfördelning, nödbromssystem, antispinnsystemet ITC (Intelligent Traction Control), hastighetsbegränsare/färddator och statiskt kurvljus.

De fina EuroNCAP-resultaten uppnåddes tack vare utrustning som kännetecknas av « Créative Technologie » från Citroën:

en ny generation av avåkningsvarnare läser av vägen med hjälp av en kamera, som är inbyggd i den övre delen av vindrutan och som varnar föraren när bilen avviker från färdriktningen.

– Ett automatiskt system för helljuset, som använder bilderna som registreras i samma kamera, och aktiverar respektive avaktiverar helljusen beroende på ljusförhållanden och den omgivande trafiken.

en head-up display i färg som visar viktiga kördata – till exempel hastighet, hastighetsbegränsare/färddator och inställningar i navigationssystemet – i förarens synfält.

Bilägandet underlättas även av den innovativa tjänsten CITROËN eTouch, som i likhet med märkets senaste bilmodeller tog hem utmärkelsen EuroNCAP Advanced award. Utmärkelsen tilldelas innovativa system som säkerställer högsta säkerhetsnivåer samtidigt som man gör dem prismässigt överkomliga för största antalet kunder. CITROËN eTouch består av ett antal innovativa tjänster i bilen såsom lokalisering av nödsamtal och assistansanrop (funktionen varierar i olika länder). Det är såväl kostnadsfritt som tillgängligt dygnet runt och alla veckans dagar. Tjänsten fungerar med stöd av ett inbyggt SIM-kort som säkerställer exakt lokalisering av fordonet och snabb nödutryckning i händelse av olycka samt hjälp och stöd till skadade och vittnen till olyckan.

CITROËN eTouch innefattar ytterligare två tjänster som är tillgängliga på internet. Via Citroëns hemsida når kunden tjänsten MyCITROËN, där kunden skapar sitt personliga « konto » med en virtuell version av CITROËN Servicebok, som varnar ägaren i händelse av mekaniskt fel eller säkerhetsstörning på bilen och informerar om kommande serviceintervaller. Där finns även funktionen « EcoDriving », som visar bilens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Dessa tjänster är kostnadsfria under gällande garantitid.
Fem stjärnor till Audi A6 i Euro NCAP

Den passiva säkerheten i nya Audi A6 genomgick omfattande tester i Euro NCAP:s erkända och mycket tuffa krocktester. De uppnådda resultaten för åkandeskyddet vid frontal – eller sidokollision samt för barnsäkerhet och fotgängarskydd gör A6:an till en de säkraste bilarna i klassen.

Att säkerställa bästa möjliga skydd för fotgängare och cyklister är en viktig fråga för Audi. Fronten på bilarna är därför konstruerad för att mildra konsekvenserna vid en eventuell kollision.

Ett ytterligare prioriteringsområde för Audi är den aktiva säkerheten med säkerhetssystem som kan medverka till att förhindra och begränsa eventuella olyckor. Nya Audi A6 kan utrustas med bland annat night vision med fotgängarvarning, active lane assist, side assist samt Audi pre sense plus.

Euro NCAP är en internationell organisation som testar och utvärderar säkerheten i nya fordon med hjälp av simulerade olyckor.

Källa: Citroën & Audi