Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finansförbundet protesterar mot neddragningar i Nordea

Foto: Mediawiki

Finansförbunden i Nordea protesterar mot personalneddragningar i Nordea

Ledningen i Nordea har beslutat att minska det totala antalet tjänster på nordisk nivå med omkring 2000. Bankens beslut att genomföra dessa personalminskningar kommer i en tid när banken samtidigt har uppnått väldigt goda resultat. Vinsten för första halvåret 2011 gick upp med 21 % till 1.952 m EUR.

”I en tid där Nordea är en mycket lönsam bank med ett mycket gott rykte på finansmarknaden, forcerar ledningen igenom New Normal med personalneddragningar på bekostnad av de anställda i banken, säger Steinar Nickelsen, ordförande för Union in Nordea.

Finansförbunden i Nordea stödjer inte personalneddragningarna. För närvarande sitter Finansförbundet i dialog/förhandling med ledningen gällande processen för den personal som måste lämna banken. I dialogerna/förhandlingarna har facket krävt att Nordea gör alla tänkbara åtgärder för att undvika att förlora arbetstillfällen och fokusera på omskolning och omplacering. Dessutom begär Finansförbunden i Nordea att neddragningarna ska ske på frivillig basis och att innehållet i de individuella paketen måste förhandlas på nationell nivå. Finansförbunden i Nordea (representerar över 20 000 anställda i Nordea) kommer att göra sitt yttersta för att säkerhetsställa att Nordea presenterar detaljerade affärsplaner och analyser som klargör vilka arbetsuppgifter som inte längre ska utföras. Detta är av största vikt för att undvika att New Normal äventyrar våra starka kundrelationer och kvaliteten på tjänsterna.

I allmänhet står finanssektorn inför utmaningar och vi är medvetna om behovet av dämpande åtgärder, även för Nordea, för att möta framtidens förväntningar. ”Nordea-anställdas hårda arbete, vilket bidragit till Nordeas framgångar, verkar ha glömts bort liksom behovet av rimligheten i resultatmålen, säger ordförande Steinar Nickelsen.

 

Källa: Finansförbundet Nordea