Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Positiv uppmuntran ökar trafiksäkerheten

Det går att förändra beteenden med glädje och uppmuntran. Hastighetslotteriet har under sommaren rest runt i fem svenska städer för att undersöka om positiv uppmuntran kan sänka hastighet och öka trafiksäkerheten. Den samlade effekten har lett till en sänkning av medelhastigheten med åtta procent vilket innebär att antalet olyckor minskar med 16 procent.

Mellan den 19 maj till den 1 juli genomförde Volkswagen och NTF Hastighetslotteriet, ett experiment för att ta reda på om positiv uppmuntran istället för hot om böter fungerar bättre för få bilister att sänka hastigheten. Hastighetslotteriet besökte Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Gävle och Umeå. Efter experimentets genomförande visar analysen att den samlade effekten har ökat trafiksäkerheten. Jan Sandberg, VD NTF och Nils Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef NTF skriver följande i sin analys:

– Den samlade effekten har lett till en minskning av medelhastigheten med åtta procent vilket innebär att antalet olyckor minskar med 16 procent, antalet svårt skadade med 24 procent och antalet dödade med 32 procent på de aktuella vägsträckorna.

För att kunna analysera effekten av Hastighetslotteriet genomförde NTF hastighetsmätningar både före och efter experimentet på den aktuella vägsträckan. Minskningen av antalet hastighetsöverträdare från föremätning till mätningarna under lotteriets genomförande är alla statistiskt signifikanta utom i Karlstad. Vid analyseringen av skillnaden mellan före- och eftermätningarna blir resultat mer komplicerat. En kvarstående signifikant minskning av andelen överträdare finns i Kalmar och i Umeå. I Helsingborg finns tvärtom en kraftig signifikant ökning av överträdare medan samma andel överträdare återgår till samma andel som tidigare i Karlstad och Gävle.

Sammanfattningsvis finns en tydlig effekt när lotteriet är aktivt men effekten försvinner när aktiviteten tas bort. Slutsatsen är att lotteriet måste vara i kontinuerligt bruk för att ge effekt över tid. Eftersom grundtanken, om positiv uppmuntran före bestraffning, fungerar öppnar det för potentiella initiativ av liknande karaktär. NTF och Volkswagen kommer att fortsätta utveckla initiativet och uppmuntrar fler att göra detsamma. Tillsammans kan vi bygga framtidens trafiksäkerhet.

Om Hastighetslotteriet
Hastighetslotteriet är ett initiativ från Volkswagen och NTF och en del av Rolighetsteorin där grundtanken är att glädje är det lättaste sättet att förändra människors beteende. Hastighetslotteriet fungerar genom att en fartkamera registrerar bilister som håller hastigheten på den uppmätta sträckan. För att följa PUL lagras endast data från bilister som aktivt deltar i lotteriet genom att anmäla sig via sms. En vinnare i varje stad premieras med 10 000 kronor från Volkswagen. Efter experimentets slutförande hade 22 000 bilar passerat hastighetslotteriets kamera.

Källa: Cisionwire