Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fortsatt höga vattennivåer i Värmland

Höljesdammen i Klarälven Foto: Wikimedia

Det är fortsatt höga nivåer i sjöar och vattendrag i Värmland, men Fortum har god kontroll på de reglerade vattendragen. Om väderprognoserna håller ska tappningen i Jössefors och Höljes kunna hållas stabil och eventuellt kunna minskas fram mot kommande helg.

– Vi följer alla tillgängliga prognoser och har löpande kontakt med både länsstyrelsen och berörda räddningstjänster och kommuner för att samordna och ta del av varandras information om läget, säger Claes Kjörk, vattenregleringssamordnare inom Fortum.

Läget 20 september:

Byälven
Under helgen sjönk tillrinningarna lite och under helgen kunde vi sänka tappningen i Jössefors från strax under 200 m3/s till 130 m3/s.

Regnet under måndagen har gett stigande tillrinningar och vi tappar nu ca 170 m3/s. Vi räknar med att kunna hålla denna tappning och inte behöva öka något. Med nuvarande väderprognos ser det ut som om tappningen i Jössefors kommer att kunna minska när vi kommer till nästa helg.

Klarälven
Fortum hade under förra veckan planerat för en ökad tillrinning och hade därmed möjlighet att skapa extra marginaler i magasinet under helgen. Tappningen kan därför i dagsläget hållas oförändrad på 220 m3/s i Höljes. I nedre delen av Klarälven ökar dock vattenflödet något på grund av ökad lokal tillrinning.

Källa: Cisionwire