Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Biståndsministern deltar i toppmöte om krisen på Afrikas horn

På lördagen den 24 september deltar biståndsminister Gunilla Carlsson i ett toppmöte i New York, med anledning av svälten och torkan på Afrikas horn.

– Under mitt besök i Somalia och Kenya nyligen såg jag med egna ögon de fruktansvärda konsekvenserna av krisen som drabbar människor i regionen, och  där barnen är särskilt utsatta. Sverige är en stor och engagerad humanitär givare, och vi reagerade snabbt när varningar om torkan kom. Nu vet vi att vi står inför en långvarig kris och därför krävs ett fortsatt humanitärt engagemang i kombination med långsiktiga lösningar. Det viktigaste nu är att internationella humanitära givare tillsammans ska kunna ge ett så samordnat och effektivt stöd som möjligt, samt att få tillträde till de värst drabbade områdena. Detta tar jag med mig till mötet, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Värd för mötet, som inleds av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, är FN:s kontor för humanitär samordning (OCHA). Toppmötet samlar regeringsrepresentanter från de drabbade länderna, regionala organisationer, FN-organ, givare och enskilda organisationer. Syftet är att uppmärksamma den humanitära krisen, svälten som sprider sig i Somalia och gemensamt diskutera de humanitära utmaningarna. Toppmötet arrangeras i samband med generalförsamlingens årliga öppnande där politiska ledare från hela världen samlas.

Källa:Utrikesdepartementet.