Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lägre vattennivåer i Värmland efter uppehållsväder

Efter flera dagar med uppehållsväder har Fortum sedan i fredags successivt kunnat minska tappningen från dammarna i Byälven, Norsälven och Klarälven.

Väderprognosen för den närmaste veckan visar dessutom i huvudsak uppehållsväder över tillrinningsområdena för nämnda älvar vilket innebär att tappningen kan fortsätta att minska de närmaste dagarna.

– Det sjunker sakta men säkert undan i sjöar och vattendrag norrut och i Norge, säger Claes Kjörk, samordnare för vattenkraften inom Fortum. Vi kan inte påverka vädret, men SMHI:s prognoser för närmaste veckan ser lovande ut.

När vattenmagasinen är fulla, styr vädret helt och hållet om och hur mycket extra vatten som måste tappas förbi kraftverken. Både sensommaren och hösten har varit ovanligt nederbördsrika, vilket gjort att det de senaste veckorna inte funnits något utrymme kvar i många magasin.

Så som situationen varit under september är det endast en längre period med uppehållsväder som kan påverka vattennivåerna markant, och enligt SMHI:s prognoser kommer det att inträffa den här veckan.

Läget 26 september:

Byälven

I Vaggeälven och Kölaälven kommer vi att kunna minska kraftigt på spillet genom utskovsluckor under dagen. Senare i veckan räknar vi med att kunna minska tappningen ytterligare från Jössefors, vilket tillsammans med uppehållsvädret bidrar till att nivån i Glavsfjorden sjunker snabbare.

Klarälven

I Höljes är all sidotappning nu stängd, allt vatten går genom turbinerna, vilket är normalt för årstiden. Vattenföringen i Klarälven kommer enligt Fortums prognoser att fortsätta att sjunka under hela veckan.

Källa: Cisionwire