Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Starkaste pigan och bonddrängen koras på Elmia

– köra sten och bära tunga säckar i tuff och publikfriande tävling

Kavla upp skjortärmarna och spänn musklerna – under Elmia Lantbruk Djur & Inomgård avgörs vem som blir Sveriges starkaste bonddräng och piga. För deltagarna gäller det bland annat att bära 75-kilossäckar och såga stockar med handsåg på tid.

– Nu återstår bara en månad innan tävlingarna och tävlingsdeltagarna ligger i hårdträning. Men det går fortfarande att anmäla sig om man är intresserad av en utmaning, berättar Maria Lindsäth, programansvarig för mässan.

Sedan 1997 har Sveriges starkaste bonddräng årligen arrangerats. 2009 utökades tävlingen med Sveriges starkaste piga och 2010 på Elmia instiftades en särskild juniorkamp – Sveriges starkaste piga & bonddräng junior – för ungdomar till och med 20 år. Gemensamt för de tre är att de innehåller tävlingsmoment med anknytning till gamla tiders arbete på en gård.

– Det är en riktigt tuff tävling, man måste ha både snabbhet och uthållighet. Många av dem somtävlar är lantbrukare, säger upphovsmannen Rune Andersson.

Bonddrängar seniorer tävlar i fem grenar, pigor och juniorer i fyra. Årets tävlingsmoment består av Farmers Walk (bära två stycken järnväskor så långt som möjligt på tid), Säckbärning, Medley (förflytta säckar till en släde som sedan dras baklänges till startplatsen), Sågning, Slipersstapling samt Skottkärra (kärra 250 kg gatusten). Allt sker på tid.

– Vinnaren av Sveriges starkaste bonddräng 2010 kommer vara på plats beredd att försvara sin titel så det är upplagt för en riktigt spännande och kul tävling, säger Rune Andersson.

Källa: Cisionwire