Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vore Christiania möjligt i Sverige?

 

Foto: Wikimedia

I dagarna fyller Christiania 40 år som unik fristad mitt i centrala Köpenhamn. Lagom till födelsedagen lanseras en ny forskningsantologi från Göteborgs universitet som bland annat beskriver hur fristaden utvecklats genom decennierna liksom hur den påverkat omgivningen.

Boken ”Spaces for Urban Alternatives? Christiania 1971-2011” genomlyser fenomenet Christiania ur en rad olika akademiska perspektiv: sociologiska, antropologiska, historiska m.m. De tio författarna fördjupar sig i familjeliv i Christiania, invånarnas relation till droger, hur danska staten och staden Köpenhamn har hanterat fristaden, interna konflikter som utkämpats. Men de sätter också in i Christiania i ett större perspektiv.

Introduktionen till antologin beskriver hur den omfattande forskningen kring fristaden i Köpenhamn har ändrat fokus över tid, i takt med hur samhällsdebatten i stort har utvecklats.

Och i det avslutande kapitlet sätter kulturgeografen Anders Lund Hansen in Christiania i en diskussion om globala urbana utvecklingstrender. Hans utgångspunkt är striden om ”Cigarrkassen”. Det var ett enfamiljshus som polisen rev eftersom det enligt stadsplanen var en ”olaglig byggnad”. Bara för att dagen efter se det återuppbyggt igen av fristadens invånare. Kampen kring Cigarrkassen symboliserar i Anders Lund Hansen artikel konflikten kring vem som äger rätt till staden. En konflikt som enligt Hansen är närvarande i alla urbana miljöer världen över och en del av globaliseringstrenden.

– Själva antologin är också en del av ett större forskningsprojekt som tittar på urbana rekonstruktionsprocesser i Sverige och Danmark – med Christiania i Köpenhamn och Haga i Göteborg som fallstudier, berättar Håkan Thörn.

– Haga och Christiania bildade på 1970-talet ”Fristäder i förening”, fortsätter Håkan Thörn, men enligt våra preliminära slutsatser saknades i Haga de förutsättningar som gjort Christiania till ett bestående urbant alternativsamhälle.

Fakta:
Spaces for Urban Alternatives? Christiania 1971-2011 är utgiven på Gidlunds förlag. ISBN 978-91-7844-830-2.
Antologin finns även tillgänglig på Göteborgs universitets publikationsdatabas: www.gupea.gu.se.