Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sovas midsommarreklam fälldes igen

Sova AB:s löften om att ge kunderna pengarna tillbaka om det regnar på midsommarafton har återigen fällts i domstol. Det är tredje gången på fyra år som Sova fällts för vilseledande reklam.

Sängföretaget Sova har under flera år lovat sina kunder att om de handlar hos Sova får de alla pengarna tillbaka om det regnar på midsommarafton.

Men erbjudandet har inte varit fullt så fantastiskt som konsumenterna har trott. I de närmast oläsbara villkoren har det framgått att Sova bara betalar tillbaka pengar om det regnar minst fem millimeter på Jägersros väderstation mellan klockan 12 och 15 på midsommarafton. Och bara om man har handlat för minst 5 000 kronor. Inte alls lika fördelaktigt som det verkat vid en första anblick.

Konsumentombudsmannen, KO, anser att reklamen är vilseledande och har därför agerat mot Sova vid flera tillfällen.

  • 2007 utfärdade KO ett föreläggande som förbjöd Sova att använda den vilseledande reklamen. Sova godkände föreläggandet.
  • 2008 stämde KO Sova inför tingsrätt sedan företaget använt samma reklamkampanj som året före. KO vann målet i tingsrätt under 2009.
  • 2010 stämde KO återigen Sova inför tingsrätt efter att bolaget sänt reklam i tv med samma brister som tidigare. Det är domen kring detta som kom i dag

KO välkomnar dagens dom men beklagar samtidigt att tingsrätten inte dömde ut marknadsstörningsavgiften som KO yrkat på.

– Sova har under lång tid nonchalerat både KO och svenska domstolar när de har fortsatt med sin kampanj. Vi är glada för att tingsrätten delar vår uppfattning att Sova vilseleder konsumenter, men beklagar samtidigt att vi inte fått en dom med en rejäl marknadsstörningsavgift. Det hade verkligen markerat allvaret i att om och om igen försöka lura konsumenter på samma sätt, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

Domen från Stockholms tingsrätt är förenat med ett vite på en miljon kronor. Om Sova fortsätter med kampanjen, utan att tydlig skriva i reklamen vilka förutsättningarna är för erbjudandet, kan KO ta bolaget till domstol för att få vitet utdömt.

Både KO och Sova har möjlighet att överklaga dagens dom till Marknadsdomstolen.

Källa: Konsumentverket